2012. július 15., vasárnap

Utcazenészek és egyéb szórakoztatók

Hétköznap esténként elvétve, de hétvégén mindenhol utcazenészekbe lehet botlani itt a belváros környékén. Vannak szezonális bandák és állandó arcok is. Néha fiatalok keresik meg így az itt tartózkodás költségeit, van akinek a túléléshez kell. Van olyan, akinek tuti azért dobnak a kalapjába, hogy csak hagyja már abba, pl annak a tangóharmonikát nyomorgató nőnek, akinek a hangszeréről több billentyű is hiányzik és csak a levegőt fújtatja vele szörnyű hangszínben. Több ilyen nő szokott lenni egy 100 méteres szakaszon elszórva, valószínűleg közös érdekeltségben szerepelnek. Az egyik simán tolta Szécsi Páltól az 1 szál harangvirágot. :-)

Aztán mozgott még itt egy banda, akiket valami miatt bolgároknak neveztem el magamban, olyan igazi '70-80-as évek balkán zenét nyomtak, amit a horvát tengerparton még manapság is lehet hallani.

Van 2 srác, akik reggae zenére báboznak két gitározós marionett Bob Marley figurával, szuper és nagyon illik a helyhez.

Azonban az egyetlen valóban tehetséges srác, akit mindig örömmel hallgatok meg, érdekes hangszereken játszik felváltva. Hol egy teknősbékapáncél szerű fém dobon, hol pedig egy elefántagyar vastagságú kürtön, mindkettőt zseniálisan csinálja íme egy fotó:

Ezen kívül hétvégén rengeteg pantomim művész tölti be a Dam teret. Van Bat-man, Sikoly figura legalább három, páncélos római, lufihajtogató, gólyalábon egyensúlyozó, stb.

Itt is csak egy kedvencem van, egy dobozra kitett saru, előtte egy felirat:
                                 "A meztelen, láthatatlan ember"
és persze az elmaradhatatlan pénzgyűjtő kalap, ami sosem üres. Az emberek értékelik a humort. :-)

3 megjegyzés:

  1. A srácnál az ott egy "HangDrum". Már régóta szeretnék egy ilyet, de nagyon nehéz hozzájutni..
    Gyönyörű hangokat lehet előcsalogatni belőle.. :)
    http://www.youtube.com/watch?v=Q5DtNgs0vIk

    VálaszTörlés
  2. Nagyon kulonleges hangja van, gyonyoru, majd szetnezek a piacon, hatha latok ilyesmit. Van a Nieuwemarkton regiseg piac vasarnaponkent. :-)

    VálaszTörlés
  3. Úúúú, ha lesz ilyened, majd egyszer kipróbálhatom? :)

    VálaszTörlés