2012. július 2., hétfő

Egyenlő bánásmód

Állítólag a holland alkotmány első pontja az egyenlő bánásmódról szól, ami az egyik kollégám szerint azt jelenti, hogy a szigorú bürökrácia mindenkire egyformán vonatkozik és semmi rugalmasság. Ezt a kollégám különösen fájlalja, de ő olasz és egészen máshoz van szokva. :-)

A befogadó társadalomról annyit, hogy kézhez kaptam egy "Hollandia handbook"-t, mégpedig a 10. kiadást, amit azért ad ki a holland állam, hogy segítse az országba érkezőket. Ez egy 250 oldalas, elég masszív könyv. Minden fontos gyakorlati tudnivalót tartalmaz, amire egy ideérkezőnek szüksége lehet, a társadalomról, kultúráról, a helyiekről, adózásról egészségbiztosításról, lakhatásról, tanulásról, szabadidőről stb. Nagyon pozitív hozzáállás, alapvetően azt szeretnék, ha valaki ideérkezik, gyorsan illeszkedjen be. Az utcán sétálva váratlanul is rám mosolyognak, jó ezt látni, otthon mostanában mindenki lehajtott fejjel sétálgat.

Amszterdam kerekesszékkel, babakocsival, biciklivel tökéletesen élhető. Az utcák javarészt macska- és kockakövesek, de mindenütt van rámpa, a múzeumokban lift, metróra, még vonatra is kisebb emeléssel fel lehet szállni. Kerekes székkel egyedül is közlekednek gond nélkül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése