2012. július 28., szombat

Hétvége

Ennek a hétvégének van 2 fontos missziója. Próbálok lakást találni és próbálom megtalálni azt a helyet, ahol isteni csokitortát ettem egyszer.
A tortával jobban állok, mert ha nem is ugyanazt, de találtam egy olyan részt a belváros környékén, ahol jó sok sütis van, rengeteg csokitortával, meg antik boltocskák, nagyon hangulatos.

Lakást 2-t néztem meg most, ugyanazon a környéken, borsos áron. A hírdetésekben látott fotók valahogy mindig pozitív irányba torzítanak és valahogy még egyiknél sem éreztem, hogy most aztán megvan amire vágyok. Igaz, adtam az egyikre ajánlatot, mert valami már jó lenne, de hétfőn is megyek még nézni egyet és van még néhány, aminél visszajelzésre/ megnézésre várok.

Nem mellesleg éppen ma kezdődik a "gay pride", a meleg büszkeség napja, ami máshol egy napos, itt egy hétig fog tartani és 350.000 meleget várnak a bulira. Ez kb. az amszterdami lakosság 20 %-a. Most vagy minden 5. amszterdami meleg, vagy nagyon sok meleg turista lesz itt mostanság.
Egyenlőre egyetlen látványosság volt, egy félmeztelen meleg srácokkal megrakott kis hajó randalírozott az egyik csatornán, hangos énekszóval. Nagyon tetszett, de olyan gyorsan mentek, hogy még a telóval se tudtam lefotózni őket. Azért vadászok majd fotótémára és közzé teszem. :-)

2012. július 26., csütörtök

Fénykép gyűjtemény - kárpótlás a sok szövegért

Fényképekkel mostanában fukarul bántam, mert kicsit macerás a fényképezőgépet mindenhová vinni, meg esős időben nem is viszem (az pedig volt bőven az elmúlt 2 hétben). Azért a fényképezési mániám megvan továbbra is, amit persze telefonnal meg is teszek és ma le is töltöttem a gépre a képeket, így tudok néhány érdekességet továbbítani, ez most egy nagyon vegyes mindenféle beszámoló lesz és a képek minősége sem az igazi, elnézést miatta:

A szálloda előtti kis tér, éppen közeledik egy esőfelhő

Mindenfelé szép kövér, nyakörves macskákkal lehet találkozni

A Dam tér, a királyi palota tövében folyamatos a fesztiválhangulat

Átlagos esti forgatag a Dam téren

Majdnem Hegyalja fesztivál :-)

Este 9-kor ilyenek a fényviszonyok, nagyon tetszik.

Este 9 óra, Dam tér


Kíváncsi lennék, hogyan rendezik be az ilyen alakú épületeket, az biztos, hogy a földszinten a "Szöcske" nevezetű füvezős hely van, a cég logoja egy szöcske, amint egy jointon lovagol. :-) 

A hajózási múzeum előcsarnokában egy klassz kis zenekari próba. Eljátszották a Karib tenger kalózai filmzenéjét is. Nagyon passzolt a hely hangulatához, imádtam.

Hétvégén végre jó idő volt, a helyi mexikóiak tüntettek a választások miatt, miszerint nem akarnak "szappanopera elnököt".

A holland étkezési kultúra gyásza. Nem tudom mennyire látszik, a kis fiókokban szendvicsek, különböző harapnivalók vannak. Pénzérme bedobós rendszerben működik és nem viccelek, a helyiek sorban állnak az ilyeneknél.

Könyvesbolt nélkül nincs séta, nagy örömömre egy antikváriumban találtam magyar írótól könyvet angol nyelven,
Nádas Péter: Emlékiratok könyve (1986)

Bankkártya mizéria

Egy este munka után elmentem vásárolni egy kis sajtot, fogkrémet, kb.10 EUR értékben. Készpénzben csak nagy címlet volt nálam, a boltban nem fogadták el, mert túl nagy. Nem baj, van bankkártyám. Mondták, hogy az sem jó, mert chip-es kell. Hm, nem fogtok ki rajtam, mert az is van, de az sem volt jó, mert csak Visa jó, vagy valami helyi. A helyi még nem készült el, úgyhogy mentem a bolt mellett található bankautomatához, ami éppen működésképtelen volt....gr.
További séta a legközelebbi bankig, ahol már az ajtóra nagy betűkkel ki volt írva, hogy "pénzt nem váltunk" - a Fuggerek meg forognak a sírjukban. A bank mellett újabb automata, a chip nélküli kártyámat fel sem ismerte, a másikat is kiköpte...
Még szerencse, hogy éppen nagy nyári vásár van mindenhol, így bementem az első boltba, vettem egy inget és végre, felváltottam a pénzt...mindezt egy fogkrémért és egy kis sajtért. :-)

Azonban tegnap végre megkaptam a helyi kártyámat és sikerült aktivizálnom is. Nagyon érdekes, adtak hozzá egy dokkolót, USB kábellel, amin keresztül a netre csatlakozva bármikor bankkártya tranzakciót hajthatok végre, hiper biztonságos, sok jelszóval védett rendszer. Ami a lényeg, működik a rendszer és hozzáférek a fizetésemhez. :-)

2012. július 23., hétfő

A holland konyha és egyéb kulináris élmények

Ez a bejegyzés akár üres is maradhatna, ha csak a holland konyhát akarnám dicsőíteni.
A holland konyha annyira nem mondható finomnak. Nagyon nem.
Annyira nem, hogy az igazi holland éttermekben nem nagyon szoktam hollandokat látni, sőt egyáltalán nem nagy a tolongás odabent. Még én sem kóstoltam, csak a menzán. :-)
A lényeg, hús krumplival, párolt zöldségek, sült krumpli, süt krumpli, hal, szendvicsek, feledhető porlevesek, és vacak sütik. Mindenre lehet szórni cukrot, meg csokidarát, meg színes bigyót, mindegy, csak ropogjon és legyen édes.

Sült krumpli paradicsom van itt, mindenhol lehet kapni az utcán, bármilyen szósszal nyakon öntve, csak tocsog az olajban, már rá se bírok nézni, pedig nem vittem túlzásba a fogyasztást, kb heti egyszer ettem.
Igazi anyukámnak való krumplizós hely Hollandia. :-)
Fűszereket nem nagyon használnak, legalábbis messze nem olyan intenzíven, mint mi, vagy én a saját konyhámban, ezért az egyért sűrgős, hogy találjak valami jó kis lakást, a kollégák már nagyon várják az első "gulash" vacsorát.

A menzánk viszont nagyon szuper, aki csak hallja a választékot, szeretne nálunk dolgozni, mert nálunk van főtt étel, levesek, tészták, pizza, nemzetközi konyha, menü szerű holland ételek, hamburger, hal, gyümölcs, édesség, saláták, szendvicsek. Máshol ezekből csak a szendvics elérhető, maximum egy kis saláta és leves. Talán köszönhető ez annak, hogy a mi cégünk igazán nemzetközi, a mi csapatunkban kb. 6-7 féle különböző nemzetiség van, nagyon érdekes ennyiféle különböző kultúrális hátterű emberrel együtt dolgozni.

Általában cégen kívül az ázsiai konyhánál kötök ki, sushi és kínai tészták formájában, ezekkel nem lehet hibázni.
Múlt héten a kínai-holland kolléganőm meghívott vacsorára, a férj kínai anyukája főzött hagyományos kínai vacsorát. Kicsit izgultam, láttam, ők is, de még ez a vacsora emlékeztetett legjobban a magyar ízekre. Disznócsülök volt, ami akár a "pékné módra" jelzőt is megkaphatta volna, a házi tofu pedig olyan ízű volt, mint egy jó kis magyar töltelék. Úgy is nézett ki, semmi köze nem volt az eddig általam látott, ízlelt tofukhoz. Úgyhogy egy plusz pont a kíniaknak, vagy legalábbis Henk mamájának.

2012. július 22., vasárnap

Legalizálódtam :-)

Végre sikerült elintézni minden hivatalos papirt ahhoz, hogy "hollandina"-ként élhessek. Mindezt lakás nélkül! :-)
A HR minden tevékenységet kiszervez a cégnél, ahol dolgozom. Az interjúkat egy lengyel és egy portugál lány intézte, semmilyen kérdésre nem tudtak válaszolni. A bevándorlással kapcsolatos dolgokat, egy belga cég intézi, ez abból állt, hogy már májusban azzal zaklattak, hogy mikor lesz holland címem. Amikor  HR elkezdett azzal zaklatni, hogyha nincs bankszámla, nincs fizetés és feltettem nekik a kérdést, hogy akkor mégis hogyan szerezzek lakást 2 nap alatt, akkor felvilágosítottak, hogy az én pozíciómban a cég ad egy igazolást, hogy az iroda a lakcímem. Ezt mondjuk előbb is közölhették volna...és a régi munkahelyemen is működött volna néhány rázósabb időszakban. :-)
Most így a hivatalos lakcímem a Haarlerbergweg 13.
A közvetítő cégek arra voltak jók, hogy meghosszabbítsák és megbonyolítsák az ügyintézést, ettől egyszerűbben is lehetne intézni a dolgokat, ha megfelelő tájékoztatást ad valaki, amit a helyi magyarok meg is tettek.
Létezik egy ún. "expatcenter" Amszterdamban, ahová a külföldiek mehetnek regisztrálni. Útlevéllel, munka szerződéssel, HR-től kapott lakcímigazolással, és hitelesített magyar anyakönyvi kivonattal a zsebemben mindössze 1 óra alatt sikerült helyi regisztrációs számhoz jutnom (BSN=Burgerservicenummer). Az útlevelembe kaptam egy vízumhoz hasonló matricát, amivel annyira európai lettem, hogy köthetek itt hűségnyilatkozatos telefonszerződést és vehetek fel hitelt is!

Expatcenterről infók, ha érdekel valakit: http://www.iamsterdam.com/en-GB/Living/Expatcenter
Sok hasznosság van az oldalon az országról, az itteni életről.

Innen kezdve a bankszámla nyitása gyerekjáték volt, interneten időpontfoglalás, mire odaértem minden papir ki volt állítva, csak a Viktóriát írták "c"-vel, úgyhogy kezdhették előlről, de kb fél óra alatt ez is megvolt.

És így végül július 20-án megkaphattam az első EUR-s fizetésemet, amihez a bankkártyát még nem kaptam meg, de pár nap múlva hozzáférhetek, hurrá!!

BSN szám után 1 nappal már az egészségbiztosításom is él, most már csak néhány adózási kérdést kell tisztázni és bürokráciailag nyugtom lesz egy kicsit, úgyhogy lehet lakáskeresésre koncentrálni, amiben nem vagyok jó, mert válogatok és jó környéken szeretném, nem túl nagyot, de nem is túl kicsit, persze ne legyen arcpirítóan drága. Nagyon sokan segítenek, de még sehol nem kapott el a nagy felismerés, hogy megtaláltam a helyet, ahol szívesen eltöltenék néhány hónapot.
Ma viszont végre, kisütött a nap!!! A hollandok szerint itt a nyár, egy szál semmiben rohangálnak, én meg ma kabát nélkül mentem sétálni, és délután 2 után a pulóver is lekerült rólam....ennyit a holland nyárról. :-)

2012. július 15., vasárnap

Utcazenészek és egyéb szórakoztatók

Hétköznap esténként elvétve, de hétvégén mindenhol utcazenészekbe lehet botlani itt a belváros környékén. Vannak szezonális bandák és állandó arcok is. Néha fiatalok keresik meg így az itt tartózkodás költségeit, van akinek a túléléshez kell. Van olyan, akinek tuti azért dobnak a kalapjába, hogy csak hagyja már abba, pl annak a tangóharmonikát nyomorgató nőnek, akinek a hangszeréről több billentyű is hiányzik és csak a levegőt fújtatja vele szörnyű hangszínben. Több ilyen nő szokott lenni egy 100 méteres szakaszon elszórva, valószínűleg közös érdekeltségben szerepelnek. Az egyik simán tolta Szécsi Páltól az 1 szál harangvirágot. :-)

Aztán mozgott még itt egy banda, akiket valami miatt bolgároknak neveztem el magamban, olyan igazi '70-80-as évek balkán zenét nyomtak, amit a horvát tengerparton még manapság is lehet hallani.

Van 2 srác, akik reggae zenére báboznak két gitározós marionett Bob Marley figurával, szuper és nagyon illik a helyhez.

Azonban az egyetlen valóban tehetséges srác, akit mindig örömmel hallgatok meg, érdekes hangszereken játszik felváltva. Hol egy teknősbékapáncél szerű fém dobon, hol pedig egy elefántagyar vastagságú kürtön, mindkettőt zseniálisan csinálja íme egy fotó:

Ezen kívül hétvégén rengeteg pantomim művész tölti be a Dam teret. Van Bat-man, Sikoly figura legalább három, páncélos római, lufihajtogató, gólyalábon egyensúlyozó, stb.

Itt is csak egy kedvencem van, egy dobozra kitett saru, előtte egy felirat:
                                 "A meztelen, láthatatlan ember"
és persze az elmaradhatatlan pénzgyűjtő kalap, ami sosem üres. Az emberek értékelik a humort. :-)

2012. július 12., csütörtök

TV, könyvesboltok

A holland TV-ben az a jó, hogy több csatorna is eredeti nyelven adja a filmeket, műsorokat.
Holland felirattal, angol és német nyelven is lehet filmeket nézni. (valamint olasz, francia, spanyol nyelven is) Nem csoda, hogy itt mindenki kiválóan beszél angolul.

Eddig 2 könyvesboltban jártam, az egyik egy amerikai, a másik egy angol könyvesbolt volt. Az amerikai egy jóval nagyobb, frekventáltabb helyen, az angol elrejtve. Az amerikaiban hatalmas választék volt szakkönyvekből, irodalomból, művészetről, történelemről, minden ami kell. A másik szerényebb választékkal, inkabb populárisabb irodalmat, regényeket vonultatott fel. A két könyvesbolt árai között durván 15% volt a különbség. Össze tudtam hasonlítani azonos regényeket, 2-3 EUR különbség, az angol könyvesbolt olcsóbb.
Igazságot a sünöknek! :-)
A durva az volt, hogy az amerikaiban azok a könyvek, amik eredetileg Amerikában 7$-ba kerülnek, itt már 10 EUR-ért kinálják....hm, érdekes árfolyam. A legolcsóbb állítólag interneten rendelni, de ismerősök között működik az elolvasott könyvek továbbadása, így már a következő olvasmányom nekem is angol lesz, mert vészesen közeledek a magammal hozott magyar irodalom vége felé.

2012. július 10., kedd

Lakáskeresés -szöveggel

Csak, hogy értsétek miről is van szó, elkezdtem belevetni magam a letelepedéssel járó hivatalos teendőkbe, ami mindenképpen a lakáskereséssel kezdődik.
Ugyanis amíg nincs állandó bejelentett lakcímem, addig nem nyithatok bankszámlát és ha nincs helyi bankszámlám, akkor nem utalnak fizetést, pedig azért is jöttem. :-)
Csak holland banknak hajlandóak utalni. A bank kéri az állandó lakcímet.
Az egyéb regisztrációhoz, egészségbiztosításhoz is kell az állandó lakcím.
Többször kérték már, mint az útlevelemet.
Szóval nincs mese, nekiláttam, ezért lehet, hogy kevesebbet fogok jelentkezni, mert most is járom a várost, csak más szemmel, mint eddig. Mert ami tetszik, mint "túrista" az nem biztos, hogy tetszene, mint lakos. Sok a szemét az utcákon a belvárosban, azt nagyon utálom. (ez a sok rendetlen túrista...)
Szóval a lentebb látható képek az első számú kinézett kis lakást voltak hivatottak bemutatni, amit csak kívülről tudtam megnézni. A környék tökéletes, gyakorlatilag a belváros, Anna Frank házától 2 percnyire. Csak a tulajdonos külföldön tartózkodik és azt szeretné, ha látatlanban venném ki. Tehát postán intézzünk mindent és majd postán megkapom a kulcsokat. Nos akármennyire tetszik is a hely, ez azért óvatossá tesz. Ma is elsétáltam arra és leültem egy padra, erre 2 szürke gém elkezdett ott repkedni, majd pedig leszálltak az utca közepén (kis, bájos, csendes, forgalommentes utca) és sétálgattak békésen. Az egyik olyan közel volt, hogy megérinthettem volna. Ez az ókori római madárjósok szerint igen jó jel, de mégsem vehetem ki látatlanban, szóval még pörgök egyet a tulajjal.

Ma megnéztem egy másikat is, de messze van a munkahelytől és a hírdetésben szereplő képek alapján sokkal nagyobbnak képzeltem. A felosztása elég jó volt, az ingatlanos hármunkat is odahívott, hogy tuti legyen a vásár, aztán ajánlgatta, hogyha sokalljuk az árat akkor akár együtt is kivehetnénk.
Persze, egy furcsa füvezős srác, egy szlovák egyetemista lány, aki egyébként a spanyol barátjával keres közös kuckót és én. Jó kis kompánia lett volna..:-) Szóval lemondtam róla és folytatom tovább a keresést.
Érdekesség, ha valaki egyszer lakáskeresésre adná a fejét Hollandiában: a lakásokat egy bizonyos pontozásos rendszer alapján értékelik. A jó elhelyezkedés, a hőszigetelt ablakok, stb mind pontokat érnek. Azt hiszem a maximum 143. Egy bizonyos pontszám alatt, a lakás "szociálisnak" számít, vagyis nem lehet túl drágán kiadni (ami relatív, mert a lakás bérleti díjak 1000 EUR körül mozognak). Csak az vehet ki ilyen "szociális lakást", aki keveset keres. Az ingatlanosok kérik a fizetési papirt. Ezzel az a cél, nehogy a jobban keresők kivegyék az olcsó lakásokat a szegényebbek elől. A tulajdonosok általában nincsenek tisztában a pontozással, de van valami hivatal, aki ezt ellenőrizni szokta. Érdekes.
Szóval az elkövetkező napokban ingatlanpiaci körséta és a bürokráciával való küzdelem egyes lépései jelennek majd meg. 
Kornyek

Kornyek

Az utca

A haziko, a lakas az elso emeleten van.

A lakas kivulrol.

Haziko

Az utca

2012. július 9., hétfő

Hajómúzeum - Scheepvaartmuseum

Hétvége nem telhet el múzeumozás nélkül, így vasárnap a hajózási múzeumban voltunk néhány magyarral együtt. A múzeum a központi  vasútállomás mellett van és bemutatja Hollandia hajózási múltját a kezdetektől a mai logisztikai bravúrig, ami évente 100 millió tonna árut hoz be, szortíroz szét és szállít tovább a világ minden tájára. A kiállítás nagyon interaktív, sok mindent ki lehet próbálni, megismerni a szeksztánsok működését, a térképészet fejlődését, a különböző korok földgömb elképzeléseit, lapozgathatunk egy elektronikus hajónaplót, ami a szemünk láttára íródik, és utazhatunk egy mai konténer belsejében, látva mindazt, amit egy ilyen konténerre szerelt kamera látott. A kiállítás épülete mellett áll egy eredeti kereskedelmi hajó (olyn 17. századi), amit fel lehet fedezni. Gyerekekkel is igen élvezetes, tartalmas program lehet. Ma zuhogott az eső, úgyhogy különösen ideális volt. Az épület nagy csarnokában pedig egy szimfónikus, javarészt fúvósokból álló zenekar játszott, többek között a Karib tenger kalózai filmzenéjét, ami különösen jól megadta a hangulatot a kiállításhoz. Nagyon élvezem, hogy ilyen váratlan kultúrális csemegékbe lehet botlani állandóan.
Nem messze ettől az épülettől található egy bálna formájú épület a "Nemo". Ez olyan, mint otthon a Csodák palotája, gyerekekkel buli, ha valaki esetleg tervez amszterdami látogatást gyerekekkel.

2012. július 8., vasárnap

Piaci körséta

Ha szombat, akkor piac, úgyhogy nekivágtam az Albert Cuyp piacnak. Annyira furák ezek a holland nevek, nagyon nehezen jegyzem meg őket, a kollégák meg folyton olyanokat kérdeznek, hogy "és az melyik utcán van", és milyen kereszteződésnél? Óh, hát ott, ahol a Stadhouderskade keresztezi a Van Woustraat-ot. Katasztrófa. Ami nagyon nagyon jó, hogy mindenki beszél angolul, szóval a szörnyűséges utcaelnevezéseken kívül a mindennapokban nem érzem a holland nyelvtudás hiányát, a sajt szót pedig, ami létfontosságú (kaas) és pofonegyszerű villámgyorsan megjegyeztem. Szóval a piac kb 3 km-re van a szállodától, de mivel ragyogó idő volt (szoknyás és csak vékony pulcsis) gyalog mentem. Az útvonal is elég szép, a belváros legfrekventáltabb bevásárló övezetén visz keresztül, ahol most vannak a nagy nyári leárazások, 50-70% és lelkes vásárolgató tömeg, turisták, lánybúcsúsok, utcai zenészek, pantomim művészek, feketék, barnák, sárgák, fehérek, és a világ mindenféle nyelve keveredik. S mindez valami érdekes harmóniában, mert nincs lökdösődés, nincs türelmetlenkedés, ellenben van mosolygás.
A piac kicsit emlékeztetett az egykori Zsarnaira Miskolcon. Minden volt a rozsdás lakattól kezdve a szőrmekabátig. Hering árus a kendőárus mellett. Zöldségek, gyümölcsök, ruhák, kacatok elképesztő kavalkádban és az ehhez társuló néha nem éppen kellemes szagok. Globalizáció ide vagy oda, szerintem vannak mesterségek, amiben egy-egy nép hagyományosan jó. Vagy nem annyira jó, de folyton azt csinálja. Például a törökök bőrkabátot, az arabok gyrost/falafelt/dönert. Itt sincs ez másképpen. A hentes marokkói, a börkabáros török. Hiába van kiírva, hogy "originally holland since 1975", attól még a legszuperebb török bőrdzsekikről van szó, jól felismerhetően.  Ugyanis a '70-es években volt a legnagyobb török-marokkói bevándorlás. A hollandok tárt karokkal várták őket, hogy az általuk kevésbé preferált munkákat elvégezzék. Most már lehet, hogy nem akkora az öröm, de időközben a lakosság 2-4%-a török és marokkói lett. Az irodában, ahol dolgozom feketék takarítanak és állítólag így van ez máshol is. A hollandok megtartották maguknak a fennköltebb munkákat.
A piac számomra legérdekesebb portékái mindenképpen a tengeri herkentyűk voltak, azokkal nem tudok betelni, látványilag, mert a szagról azért lemondtam volna szívesen. A továbbiakban pedig meséljenek a képek:


Tengeri herkentyuk




Regisegek, kacatok

Levendula csokrok...





Eredeti holland fapapucs - pluss, Kinabol


Szolotoke cserepben, 60 EUR-ert. Valodi Merlot. :-)



Igazi holland inyencseg, kettevagott kiflibe egy hering es melle savanyuuborka. Gusztustalan cucc volt, kulonosen budos volt a kornyeken, de a helyiek nagyon vettek.


Kedvencem, a "devilfish", vagy europai horgaszhal, horvatul grdobina. Szornyen nez ki, de a husa annal izletesebb.

Ezek a csorik meg eltek...:-(






Parducmintas bicikli....hehe.