2012. szeptember 19., szerda

Mezítláb a tengerparton

Vasárnap délután a Zandvoort (holland, saját értelmezésem szerint: végtelen homok) nevezetű városka mellett sikerült újra eljutni a tengerpartra, most készültek képek is.
Nagyon kellemes idő volt, 18-20 fok körül, de nagyon erős szél fújt és hordta a homokot.
A part teljesen homokos, akár Florida St.Pete beach is lehetne, ha melegebb lenne a víz.  Persze a helyieknek mit sem számít, néhányan még most is fűrödtek. Sok kisgyerek rohangált szabadon, félmeztelenül, vagy felöltözve, de mezítláb a homokban.
Rengetegen szörföztek, ejtőernyővel használva ki a szél erejét. Olyan volt, mintha megannyi szélsárkányt eregettek volna, nagyon hangulatos látvány. Nagyon élveztem a friss levegőt, a szelet és a hullámzó vizet. Ezzel a látvánnyal nem tudok betelni, órákig tudom nézni.
A hűvös szél ellenére, a homok kellemesen meleg volt, persze, hogy mezítláb gyalogoltam benne.

A tengerparton kisebb szélvédett éttermek teraszán lehet napozni, vagy gyönyörködni a látványban. Vagy mindkettőt.


Hosszú homokos part, sétára, kutyafuttatásra

Mezítláb ücsörgés a finom homokban

Az egyik szörf reptető sárkány

A hollandok egyik nemzeti kedvenc eledele a hering. Nyersen. Persze láttam már olyat is, aki kissé fanyalgott az említésére és olyat is, aki szenvedélyesen szereti. A piacon láttam, hogyan eszik a helyiek és némi unszolásra megkóstoltam, végülis ha a sushit szeretem miért is idegenkednék a nyers heringtől. Nagyon frissen felszeletelik a vendég szeme láttára, mellé tesznek apróra vágott hagymát és savanyú uborka karikákat és már lehet is fogyasztani. Heringdarabot hagymába mártva, forgatva enni, utána pedig az uborka falat. Az íze a régen olajos heringként konzerv formájában kóstolt halra emlékeztetett, az állaga pegig nyers halra...Nem hiszem, hogy ezentúl lázasan fogom keresni az újabb hering lakomák lehetőségét, de alkalmanként azért beleférhet. Főleg, mivel természetes, feldolgozatlan és hatalmas az Omega 3 tartalma, emiatt a helyiek esküsznek rá, hogy a legegészségesebb ételük. A sok sültkrumplit, rántott krokettet és frikkandelt látva ezt nem nehéz elhinni.
A farmon feleslegessé vált traktor húzza azokat a bódékat, amiben a heringet árulják:
Heringes traktor

Hollandia nem teljesen lapos, kisebb dombokat sikerült felfedezni a parttól nem messze, valamint az egyik ház tövében megbújó turul szobrot (a kép jobb oldalán, középen, elbújva):

Tengerre néző házak és a kis piros autó, ami 2 személyes és Amszterdamban sokat látni, olyan helyekre is parkolnak vele, ahová csak a biciklik férnek be:

Fújt a szél rendesen
Pimasz sirályok rátelepednek az autókra, boldogok, hogy hétvégén ennyi "mobil wc" érkezik a kedvükért:


Annyira pimasz, hogy egészen közel engedett magához és csak kicsit méregetett gyanakvó szemmel:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése