2012. szeptember 14., péntek

Látogatás Utrechtben, szemétdombtól a gótikáig

Utrecht kb. 17 percre van vonattal Amszterdamtól. Múlt szombaton úgy kerültem oda, hogy az egyik kollégám is költözik egyik helyről a másikra, mert eladták a feje fölül az albérletét és segítettem neki a kiselejtezett cuccaitól megszabadulni. Legalább mi, ideszakadt külföldiek tartsunk össze.
A kollégám olasz és már több országba költözött, először Svájcba, majd Hollandiába. Voltak olyan dobozai, amiket még Olaszországból hozott és azóta is bontatlanok voltak, tehát ideje volt megszabadulni tőlük.
A helyiek ajánlottak egy helyet, ahol mindenki megszabadulhat a felesleges dolgaitól, szemetétől, csak szét kell válogatnia. Ebben segítettem Francesconak, aki persze egy-egy dolgának rettentően megörült és visszamentette a végső megsemmisítéstől.
Nagyon tetszett ez a holland szemétgyűjtő megoldás: egy kiépített rámpa mindkét oldalán konténerek vannak feliratokkal. A rámpára fel lehet hajtani autóval és a megfelelő konténereknél megállva kidobni a felesleges holmit. Külön konténer van az elektronikai hulladékoknak, nem működő gépeknek, a még másnak használható tárgyaknak, megunt bútoroknak, építkezési törmeléknek, kivágott bokornak, műanyagnak, papirnak, a teljesség igénye nélkül. Íme a fotók:
Egyirányú forgalom

Ez egy szeméttelep....nagyobb tisztaság volt, mint a belvárosban

Használható holmik, edények, régi meséskönyvek, egyéb használati tárgyak

Elektronikai hulladék

Műanyag


Építési törmelék


A jól végzett munka után sétáltunk a városban, ami Amszterdamhoz képest nagyon higgadt, túristáktól mentes, csendes, ugyanolyan szép kis házakkal. Itt is sok építkezés, átépítés folyik, új pályaudvar, utak, látszik a folyamatos fejlődés. Egy dokumentum film alapján állítólag 50.000 (!) magyar él Utrechtben, ami kb a város lakosságának 8-10%-a. Nagy részük '56-os magyar és a leszármazottaik. Ha így is van, már mindannyian hollandul beszélnek.


A belvárosban az utcán toborzó jelleggel egy kórus énekelt. Kollégám, aki régebben is énekelt kórusban lelkesen hallgatta őket, majd mivel ismerte az énekeket beállt közéjük.
Francesco csatlakozott
Végül én is csatlakoztam, mert a kottát ismerem, énekelni is tudok. Felejthetetlen élmény volt a hollandokkal latinul énekelni. Nagyon lelkesek voltak, elképzelhető, hogy kollégámat sikerült is maguk közé csábítani.
 Ezek után végiglátogattunk néhány templomot, ahol jobbnál jobb koncertekre csábítottak. Ha nem lettem volna annyira fáradt Bachra biztosan beülök, de úgyis lesz még alkalom. Lenyűgöz, hogy lépten-nyomon belebotlok valamilyen kultúrális eseménybe.
Egykor katolikus, ma református templom, gyönyörű volt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése