2012. szeptember 18., kedd

Kerekesszékkel Amszterdamban

Amszterdamban minden nap látok kerekesszékes embereket. Tömegközlekednek, étteremben ülnek, tengerparton lengőtekéznek, egyszerűen élik és élvezik az életet, mint bárki más.
Itt megtehetik, mert a macskakövek ellenére is jól lehet közlekedni. A buszok a megállókban autómatikusan leereszkednek, a metróban van lift, mindenhol van lift, ahol szükség lehet rá, pl. múzeumokban. Ha valaha TELJESEN akadálymentesen akar valaki kerekesszékkel nyaralni, úgy gondolom, hogy Amszterdamban megteheti.
Sosem láttam még ennyire sok egyedül közlekedő kerekesszékest és életemben először láttam olyan mozgássérült wc-t, amiben minden ott volt, ahol lennie kell és még riasztó is volt, egy piros zsinór végig a falon, hogyha valaki rosszul lenne, megránthatja és azonnal jön a segítség. Szóval szuper.
 Ma a metrón tömeg volt és egy kerekesszékes hölgy is utazott ott. Egy lány megkérte, hogy kapaszkodhasson a székbe és egész jól elnevetgéltek azon, hogy milyen jól jön a csúcsforgalomban a kerekesszék, tuti ülőhely, fék van rajta, stabil. Teljesen természetesen.
Láttam még egy jó kis szerkezetet, olyan volt, mint egy állitógép, de kerekes, egy kis gyerek azzal közlekedett, tanult járni.
A cégnél, ahol dolgozom,  fontos a társadalmi felelősségvállalás. Úgy gondoltam, hogy sokat tanulhatok majd az itteni jó gyakorlatokból. Ez így is van, remek ötleteket látok és kapok, de az is kiderült, én is tudok olyan jó gyakorlatot hozni, ami nekik nem jutott eszükbe. Alapvetően az itteni és otthoni társadalomnak egészen más problémái vannak, amikben egy nagy cég részt vehet, vagy segíthet,  de azért vannak közös pontok is. Meg is találtuk egymást a cégen belüli lelkes csoporttal és mivel eddig pont a megváltozott munkaképességűeknek nem tudtak igazából programot kitalálni, le is csaptak rám, hogy segítsek. Jövő héten kezdjük is a munkát ezen a területen is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése