2014. június 12., csütörtök

Tulipánmezők tavasszal Sassenheim és Lisse között

Ha valaki tulipánmezőkben szeretne gyönyörködni Hollandiában, akkor március vége és május eleje között kell idelátogatnia. Sajnos nagyon kiszámíthatatlan a szezon, tavaly a hideg tél miatt április végén kezdődött és májusban volt a dömping. Az idén az enyhe tél miatt már április végén elvirított minden.
A legszebb és legnagyobb élmény az, amikor kerékpárral járjuk be a vidéket. Nekem az idén sikerült, Sassenheim és Lisse között megnézni a gyönyörű tulipánokat. (Keukenhof környéke, Amszterdamtól kb. 35 km-re).
Meseszerű ízelítő a bicajozás közben látottakból:

















Elkezdődött a VB!

Egészen más egy olyan országban foci VB-t átélni, ahol nagyon érintettek a dologban. Az egész lakosság be van sózva már hetek óta. Minden bolt, benzinkút, trafik, üzlet tele van narancssárga sálakkal, kalapokkal, poharakkal, zajkeltőkkel, girlandokkal, zászlókkal, pólókkal, stb.
Sok szük kis itcában a házakat zászlófűzérekkel kötötték össze.
Szerintem a kínai gazdaság már 2 éve ezen dolgozott.
Nem úsztam meg én sem, a cégnél ma világbajnokság nyitó buli volt, barbecue-val és zenével, a nyakamba sóztak egy Hollandia sálat és egy narancssárga csőrgődobot, holott suttyomban én nem nekik fogok szurkolni.
Ez főként holnap lesz szembetűnő, amikor kollégákkal közösen, a dán kollégánknál fogunk meccset nézni. Batyus lesz a buli, mindenki hoz valami finomságot, részemről egy igazi túrósrétes és strandos lángos lesz a menü, de a csapat összetételéből adódóan megint lesz indonéz, olasz, francia, koreai, török étel is, garantált a meccs végére +2 kg mindenkinek. :-)
Holnap pedig hajrá spanyolok!!!!!

2014. április 17., csütörtök

Delft

 Delft
 
Egy kellemes kis kirándulás tipikus holland kisvárosban, csatornákkal, templomokkal és persze a híres porcelánnal.







2014. április 13., vasárnap

Találkozás egy edzővel

Még mindig az esélyegyenlőségi héten (2 hete), a megváltozott munkaképességnek is szenteltünk egy napot. A vendégeink ezen a napon egy holland kosárlabda edző volt, aki kerekesszékeseket edz és az egyik kerekesszékes kollégánk Bulgáriából, aki már edzett ennek az edzőnek a kezei között.
Rengeteg derűvel, humorral és érzelemmel mondták el a történetüket.
Az edző a katonai rendőrségen dolgozott, magas, erőteljes ember, egy félresikerült gerincsérv műtét kényszerítette kerekesszékbe. Jó darabig nem akart kimozdulni az otthonából, majd a felesége és barátai unszolására, elkezdett gyerekekkel foglalkozni, kerekesszékes gyerekeket oktat kosárlabdára és iskolákba jár érzékenyítő előadásokat tartani gyerekeknek. Élete lett a tanítás, kiteljesedett benne, boldog.
A kollégám 19 évesen versenyszerűen kerékpározott, amikor Bulgáriában elgázolta egy busz. Most 32 éves, diplomás, tele humorral, élettel, rengeteget sportol, kosárlabdázik, teniszezik, evez.
Este körbegurultuk a belvárost, egy röpke városnézést tartottunk. Akkor realizáltam, hogy annak ellenére, hogy Hollandia sokkal előrébb jár a rámpák és akadálymentesítés terén, mint Magyarország, mégis néhány helyen milyen nehézségeink voltak, a lépcsőkkel, küszöbökkel, macskakövekkel, persze ez nem akadályozott meg minket, fantasztikus esténk volt és rengeteget nevettünk.



2014. április 3., csütörtök

Költözés - élet a nagy dobozhegyen túl

Hétvégén sikerült beköltözni az új helyre, elég zökkenőmentesen, hála néhány lelkes barátnak és kollégának.
Valahogy úgy csináltuk, hogy a csomagolás és a költözés is evéssel, beszélgetéssel végződött, hol lángos, hol klubdélutános pirosaranyos szendvics, a végén pedig gulyás volt a menü.
Szerencse vagy nem -nekik annyira nem-, anyukám és keresztmamám pont itt voltak, a jegyeket még decemberben megvettük, nem számítottam költözésre ekkortájt, kijutott nekik is a jóból.
Igyekeztünk munka után, költözés közben is tartalmas programokat csinálni, ami sikerült is, csak a kicsomagolás várat így még magára. Vannak klassz kis ösvények a lakásban a dobozok között és a ruháim 5%-ával is sikerül változatosan felöltözni nap, mint nap. Lassan haladok, áttörést majd a hétvégére tervezek a dobozhegy lefaragásában. 
A nappali teljes fal nagyságú ablakával nem bírok betelni, nagyon szeretem, csodás a kilátás és jó holland módra, már én sem húzom be a függönyt.

Networking, avagy ismerd meg kollégáidat

"Ismerd meg a kollégáidat" címmel szerveztek ebédet a héten, a cél az volt, hogy olyanokkal üljünk le egy asztalhoz, akikkel még sosem találkoztunk, olyan "gyorsrandi" formában, 5 bemutatkozó kérdésre válaszolva.
600-an dolgozunk az itteni irodában, sokan otthonról, vagy csak hetente 1-2-szer jönnek be, így tény, hogy a közvetlen kollégáimon kívül nem sok embert ismerek.
Mindenki szabadon odamehetett bárkihez. Persze a hollandok egymás közt beszélgettek hollandul.
Nekem egy finn és egy indiai lány jutott. Aztán egy holland fickó, akinek Brezsnyev szemöldöke volt. Egész idő alatt, amíg fecsegett magáról, csak arra tudtam gondolni, hogyha lenne nálam egy olló, megnyírbálnám a szemöldökét....szörnyen nézett ki. :-)


2014. április 2., szerda

Történetmesélés Lisától

A héten ismét "esélyegyenlőségi hét" van a cégünknél, tavaly már írtam erről.
Igényes előadások, beszélgetések, ez a "more together week" (többet együtt).
Mivel ez egyik szervezője vagyok a megváltozott munkaképességű napnak és fotózok is, majdnem minden rendezvényre benézek.
Ma a női tagozat szervezte az egyik workshoppal egybekötött előadást.
Lisa Lipkin, a történet mesélés szakértője mondta el, hogyan tudjuk jobban eladni magunkat, az előadásunkat, termékünket, stb.
A hölgy 53 éves, new yorki, tele élettel, csakugyan megfogja a hallgatóságot, profi. Persze 5 perc alatt kiderült róla, hogy magyar származású, anyai ágon. :-)
Mesélt az anyjáról, magyaros akcentussal idézve a bölcsességeit és jó tanácsait.
4 éve él Amszterdamban, utána jót beszélgettünk arról angolul, hogy Hollandia nem "nekünk magyaroknak" való, mert miféle nép az, akinek ízetlenek az ételei és meg sem próbálnak változtatni rajta és ahol nincsenek jóképű férfiak. :-)
Lisa magyar szókincsében a legfontosabb túlélő szavak szerepeltek: paprikás csirke, zserbó, rakott krumpli.
Nagyon élvezem ezt a nemzetköziséget itt és azt, hogy milyen érdekes emberekkel találkozok nap, mint nap.

2014. március 23., vasárnap

Lovas farm

Régóta fontolgatom, hogy újra kezdek lovagolni itt. Közel a lakásomhoz van lehetőség, elegáns lovarda, de kolléganőm ajánlott egy farmot, ahová sokkal nagyobb élvezet járni, mert olyan, mintha otthon lennék. Régen, otthon javarészt olyan helyeken lovagoltam, ahol a lovak inkább hobbiból és szeretetből voltak jelen, a tanyák fő profilja vagy a malac, bárány, vagy tehén-tej volt. Itt is pont egy ilyen helyet találtam végül szimpatikusnak.
Ez egy nagy tejtermelő farm, sok tehénnel, kisbocikkal és lovas oktatással, elsősorban gyerekeknek, pónikon, de van legalább 16 felnőtt ló, bértartásban is.
A tanya Amsterdam északi határától 1 km-re van, 20 perc alatt odaérek autóval és nagyon élvezem a friss levegőt, az állatokat, a lovakat. Néhány tanya van egymás közelében, kis holland meseházak, zöldre festve, nagyon kellemes környezet, senki sem gondolná, hogy a főváros tövében ilyen békés, tanyasi környezet megtalálható. Persze van néhány fényűzőbb ház és mindenhol Porsche áll az udvaron, valószínűleg jó környék.
Megyek minden szombaton, a lovam neve Dó. Megbízható, jól képzett, nyugodt ló és szeret dolgozni, élvezi a rohangálást (én is). 

Az állatokkal nagyon példásan bánnak, minden lovon speciális takaró van, amikor a szabadban vannak, lóra felszállni csak fellépőről szabad, nehogy megerőltessük a hátát.

A farmon van egy kis bolt is, ahol a helyben készült termékeket lehet megvenni, tejet, sajtot, zöldségfélét. A sajtjuk fantasztikus.

Farm

Pulcsis lovak



Kisboci mellett egy foci, hogy ne unatkozzon



"Pulcsis" Dó

Elkényeztetett gengszterlovak :-)



Dó, a kedvencem :-)

A selyemút története a Hermitage-ban

Múlt vasárnap ellátogattam a Hermitage múzeumba, ahol egy időszakos kiállítás nyílt a Selyemútról.
 Ez a több, mint 7000 km hosszú kereskedelmi útvonal kötötte össze Ázsiát Európával és Észak-Afrikával.
Nemcsak a termékek kereskedelme miatt volt jelentős a szerepe, hanem a kultúrális, technológiai ismereteket is megosztott a kontinensek között.
A kiállítás az útvonalon történt ásatások leleteiből merít, gyönyörű ezüst kézműves termékek, 2000 éves selyem ruhaneműk, selyemre, vászonra, fatáblákra festett vallási, történelmi jelenetek, buddha ábrázolások.
 1,5 óra alatt végigjárható, igényesen kialakított tárlat. Szeptemberig látogatható:

http://www.hermitage.nl/en/


Nukleáris csúcstalálkozó

A következő néhány napban Hágában nukleáris csúcstalálkozó lesz.
Obama is itt lesz, magángéppel érkezik és a kedvenc limuzinját is ideszállítják a kedvéért. Amszterdamot is meglátogatja, ezért a Rijks múzeum köré 2 konténernyi magas védőfalat emeltek (konkrétan konténerek), hogy a környéken lakók se láthassák, hogy mikor, mi történik és megvédhessék az elnököt.
A tűzszerészek napok óta járják az autópályákat, ellenőriznek minden hidat, helikopterek köröznek folyamatosan a város fölött, a Hága-Rotterdam-amszterdami reptér környéki utak időszakosan le lesznek zárva, fokozott ellenőrzések lesznek, hatalmas dugókra lehet számítani, mindnekinek azt javasolják, hogy inkább otthonról dolgozzon ebben a néhány napban.
Kedden el kell jutnom az eindhoveni reptérre az édesanyámért és a keresztanyámért...kalandos lesz. :-)
Több millió EUR-t költ az ország a biztonságra ezért a néhány napért. Elgondolkodtató, hogy mennyi minden másra lehetne költeni ezt a pénzt. A találkozót megoldhatnák videókonferenciahívással is, mindenki kényelmesen, a biztonságos erődjéből.

2014. március 21., péntek

Új lakás

Sikerült új lakást találni, a jelenlegitől kb 500 méterre, közelebb az Amszterdami erdőhöz (Amsterdamse Bos), ami kiváló bicajozós terep szép időben, legalábbis nálam ez még mindig kitétel, hogy legalább az eső ne zuhogjon.
Jó néhány lakást megnéztem, ez frissen festett, modernebb, mint a mostani, hatalmas erkéllyel és teljes falnagyságú ablakkal, nagyon megtetszett.

Persze kompromisszumok itt is vannak, nincs fűrdőkád, a konyha kicsi, viszont van sütő és van lift!

Kádat sütőért! Így végre újra lehet igazi sütőben készült ételeket, sütiket, kenyérlángosokat csinálni, nem pedig a kombimikróval kísérletezgetni, ami most nagyobb öröm lesz, mint egy kádba merülés. Majd otthon (Magyarországon) bepótolom ezt a veszteséget. :-)
Dobozolás elkezdődött, költözés jövő héten. Ízelítőnek 2 kép a nappaliról:


Március 19. választások

Mint európai uniós állampolgár autómatikus szavazójogot kaptam Hollandiában.
Megérkezett a címemre a szavazócédula, az összes szükséges tudnivalóval. (hollandul).
Kicsit szomorú, hogy ahhoz viszont, hogy Magyarországon szavazzak, külön regisztrálnom kell.

Március 19.-én zajlott a helyi "önkormányzati" választás, ahol szavazhattam (volna) az amszterdami városi tanács tagjaira és a lakóhelyem szerinti "kerületi tanácsra" is.
Mivel nem voltam felkészülve a pártokból és a jelöltekből, nem mentem el szavazni, gondolatban bocsánatot is kértem az egykori szüfrazsettektől.
A holland liberalizmus oda vezetett, hogy rengeteg párt juthat be a parlamentbe, akár 1 megválasztott képviselővel is be lehet jutni. Emiatt mindig valami nagy koalíciót alkotnak, ahol sok hasznos eredeti választási ígéret vész el a megegyezés oltárán.
Számomra a D66 nevű párt a legszimpatikusabb, ami valahol középen helyezkedik el, kicsit konzervatív, liberalizmust hírdet és az oktatás fejlesztésében látja a lehetőségeket. Az egyik legnépszerűbb párt.
Persze itt is szerepelnek durván szélsőséges pártok. Az egyik legvéresszájúbb szónok a megnyilvánulásai miatt kb 10 éve már biztonsági őrökkel körülvéve megy mindenhová.
A mostani ötlete az volt, hogy minden marokkói térjen vissza Marokkóba (kb a lakosság 2%-a). Akit valamilyen büncselekmény elkövetése miatt elfognak, attól vegyék el a holland útlevelet és küldjék (deportálják...) vissza Marokkóba. A török párthívek lelkesen kántáltak vele. Az eszükbe sem jut, hogy ma Marokkó, holnap Törökország? 


2014. február 15., szombat

Lakásnézőben

Ma megnéztem 2 potenciális lakást. Az egyiknek az volt a nagy előnye, hogy nagyon közel van a mostanihoz, ami leegyszerűsítette volna a költözést, de az egész egy lepratanya volt. Még benne laknak az előző albérlők és nagyon elhanyagolt állapotban volt az egész, amin még egy alapos takarítás sem biztos, hogy segített volna (1400 EUR/ hó, rezsivel együtt).

A másik bútorozatlan volt, de mivel bútorozva hírdetik, a tulajdonos, bebútorozza alapbútorokkal, ha kell. A környék, ahol van ismeretlen számomra. Egy nagy főúton helyezkedik, földszinten, az utcára néz, tehát mindenki belát, aki arra sétál, ha nincs behúzva a függöny. Elég tágas, a konyhája majdnem teljesen új, szép, régi hajópadlóval, 2 szobával+ nappali+étkező és egy hatalmas, elhanyagolt kerttel, amiben van egy nagy dobogós, kb 50 nm2-es terasz. Tetszene a kert, de az elején sok munka lenne vele.
A fürdőszoba viszont nagy kérdés. Fel vagyok rá készülve, hogy a fűrdőkádról valószínűleg le kell mondanom, de azért egy kis szekrénytől többet várnék. A "fűrdőszoba" itt egy kis fülke, egy wc és egy zuhanysarok, ahová nagyobb termetű ember már beszorulna, a mosdókagyló pedig akkora, mint egy köpőcsésze....mindez potom 1500 EUR-ért...

Az ügynökömtől viszont el vagyok ragadtatva. Valda egy igazi üdítő jelenség itt, persze nem holland. Ez már abból is látszik, hogy hétvégén is hajlandó lakásbemutatókat tartani.
Holland ingatlanos hétköznap 9-17 óráig szervez bemutatókat és nem rugalmas egy cseppet sem, valamint nem ajánl ingatlant, hanem megmutatja, amit én találok.

Valda már összegyűjtött nekem néhányat, azokat járjuk végig, valószínűleg holnap és hétfőn is megyünk nézni újabbakat.
Dél-Afrikából származik, Fokvárosban nőtt fel, biztosan 50 éves elmúlt már, kicsi fekete hölgy, csodásan csillogó, élénk fekete szemekkel és annyi energiával és lelkesedéssel, mint egy kislány. Van egy 6 éves unokája és nagyon bölcs.
12 évig élt Svédországban és 12 éve él már Hollandiában is, svédül tökéletesen beszél, de hollandul nem hajlandó megtanulni. :-)
Nagyon segítőkész rögtön válaszol minden e-mailre, üzenetre, biztató kezdet a sok ügynök után, akik napokig nem válaszolnak.

2014. február 13., csütörtök

Diplomáciai bonyodalom, a tulipán és a medve meséje

Ezt a bejegyzést még 2013-ban kezdtem el...most itt az ideje, hogy végre befejezzem:

Úgy kezdődött a történet, hogy 2013 a 400 éves holland-orosz barátság emlékéve volt. Amszterdamban, rengeteg színvonalas programmal, kiállítással, ami mind a nagy barátságot mutatta be, ami eddigi tanulmányaim során elkerülte a figyelmemet.

Persze ahogy teltek a hónapok, a cukormázas felszín alól kibukkant egy-két kevésbé baráti esemény.

Egy orosz diplomatát letartóztattak Hágában egy csütörtök délután. Olyan részeg volt, hogy nem tudta igazolni magát, sem beszélni, sem járni nem bírt már,  reggel, józanodás után viszont hőbörögni kezdett.
A szomszédai hívták rá a rendőröket, mert az udvaron verte a gyerekeit. A hollandok nem cicóznak, ha az esőben kint hagyod a kutyád, akkor az állatvédők fognak kopogtatni az ajtódon rövidesen.

Pár nappal később Moszkvában megvertek egy holland diplomatát, álarcosok törtek be a lakásába és alaposan helyben hagyták.
Természetesen a 2 eset között semmilyen összefüggés nincs, de novemberben kérdéssé vált a király látogatása Moszkvában, amit végül megtett.

Kollégáim elmesélték, hogy 2 nagy konfliktus téma van a két állam között hosszú idő óta, a homoszexuálisok és a Greenpeace. Ami a toleráns, nyitott hollandoknál természetes és elfogadott, az vörös posztó és üldözendő a másik országban.

Ezen a 2 témán valószínűleg még jó ideig vitáznak majd. A holland olimpiai csapat zászlóját majd egy homoszexuális sportoló viszi, cserében majd megint véletlen baleset ér egy holland diplomatát...nincs is nagyszerűbb egy 400 éves barátságnál.



Albérlet vadászat, ismét...

Tegnap a főbérlőm bejelentette, hogy visszaköltöznek Amszterdamba, tehát március végén költöznöm kell új helyre, persze előzékenyen közölte, hogy akár meg is vehetem a lakást potom 215.000 EUR-ért. (Ha már másfél éve úgysem tudja eladni...)
Most úgy döntöttem, hogy inkább csak költözök.
Azt hiszem a kezdet kezdetén már leírtam az albérlet keresés kálváriáját, nem nagyon vágyom az újabb fordulót, de abban bízok, hogy egy szebb és jobb és persze olcsóbb albérletet találok majd (örök idealista :-))).
Szóval nekiugrottam az összes ismert és ismeretlen weboldalnak, már 2 ügynökkel vettem fel a kapcsolatot, elvileg ma már néztem volna egy lakást, amit végül lemondtak, mert kiadták időközben.
Következő vizit szombaton és hétfőn és megy az egyezkedés egy 3. lakásról is.

Mostanra már elég világosan tudom, hogy a város melyik részén szeretnék lakást találni, azt is nagyjából mennyiért.
Aztán jönnek az apróságok, amik jelentéktelennek tűnnek, de aztán persze mégis:

-jó lenne, ha parkolási engedély rögtön elérhető lenne / közelben elektromos töltős parkolási lehetőség
-1, 2 hálószoba
-fűrdőkád - mégha többnyire zuhanyt használok is, néha azért egy igazi elmerülés egy esős nap után, felbecsülhetetlen
-padló (:-)) - persze nem zárom ki az új építésű, padló nélküli albérletet sem. Kicsit macerásabb, de hosszú távon jobban megéri
-sütő
-biciklitároló
-mennyi időre írjak alá- sok főbérlő minimum 1 évet akar

Az elkövetkező 1 hónapban fél szemmel a hírdetéseken leszek.
Többen is keresünk most kinti magyarok, az sem kizárt, hogy a végén majd összeköltözünk egy nagy vidéki házba. :-)
 

2014. január 20., hétfő

Grízgaluska

Hazai ízekre kattanva, miután 1 hónapig Hollandiának még a közelében sem voltam, kitaláltam, hogy grízgaluskával készült levest főzök.
Elmentem a boltba grízt keresni (griesmeel), de akárhogy keresgéltem, ilyen liszt, olyan rozs, barna, fehér, akármi, grízt, csak a pudingok között találtam, vaníliás ízesítésben.
A boltosokat is bevontam a keresésbe, kérdezték is, hogy miért nem jó a vaníliás, mondtam, hogy levesbe lenne, gombócnak. Teljesen értetlenül néztek rám, hiszen lehet készen gombócokat, levesbetéteket kapni, de még levest is konzervben, üvegben, zacskóban (folyékonyan, csak melegíteni kell), mondták is, hogy itt már nem szokás házilag ilyesmit csinálni, te furcsa bevándorló...
A végén csak találtunk egy ízesítetlen puding grízt, ami a normális gríznek felelt meg, csak a csomagoláson volt fantasztikus gyümölcsvarázsos puding ábra. :-)
Sikerült a grízgaluska levesem végül és majdnem olyan jó lett, mint anyukámé. :-)