2014. február 13., csütörtök

Diplomáciai bonyodalom, a tulipán és a medve meséje

Ezt a bejegyzést még 2013-ban kezdtem el...most itt az ideje, hogy végre befejezzem:

Úgy kezdődött a történet, hogy 2013 a 400 éves holland-orosz barátság emlékéve volt. Amszterdamban, rengeteg színvonalas programmal, kiállítással, ami mind a nagy barátságot mutatta be, ami eddigi tanulmányaim során elkerülte a figyelmemet.

Persze ahogy teltek a hónapok, a cukormázas felszín alól kibukkant egy-két kevésbé baráti esemény.

Egy orosz diplomatát letartóztattak Hágában egy csütörtök délután. Olyan részeg volt, hogy nem tudta igazolni magát, sem beszélni, sem járni nem bírt már,  reggel, józanodás után viszont hőbörögni kezdett.
A szomszédai hívták rá a rendőröket, mert az udvaron verte a gyerekeit. A hollandok nem cicóznak, ha az esőben kint hagyod a kutyád, akkor az állatvédők fognak kopogtatni az ajtódon rövidesen.

Pár nappal később Moszkvában megvertek egy holland diplomatát, álarcosok törtek be a lakásába és alaposan helyben hagyták.
Természetesen a 2 eset között semmilyen összefüggés nincs, de novemberben kérdéssé vált a király látogatása Moszkvában, amit végül megtett.

Kollégáim elmesélték, hogy 2 nagy konfliktus téma van a két állam között hosszú idő óta, a homoszexuálisok és a Greenpeace. Ami a toleráns, nyitott hollandoknál természetes és elfogadott, az vörös posztó és üldözendő a másik országban.

Ezen a 2 témán valószínűleg még jó ideig vitáznak majd. A holland olimpiai csapat zászlóját majd egy homoszexuális sportoló viszi, cserében majd megint véletlen baleset ér egy holland diplomatát...nincs is nagyszerűbb egy 400 éves barátságnál.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése