2013. július 22., hétfő

Holland hering szezon

Az egyik legnépszerűbb helyi sajátosság a holland nyers hering, savanyúuborkával, apróra vágott hagymával.
Eszik buciban, vagy csak simán magában, mindenféle utcai árusnál hatalmas transzparensek hírdetik, hogy friss hering szezon van.
Van aki egészben leereszti a torkán, van aki darabkákban vág neki.
Tavaly egy kis darabot megkóstoltam, miközben mondogattam magamnak, hogy "szereted a sushit, szereted a sushit, ez is csak olyan". Nagy benyomást nem tett rám, olyan volt, mint az olajos hering, hering ízű, de ehhez társult egy puha, nagyon vacak állag.
Gondoltam, hogy az idén adok neki még egy esélyt, bucival társítva. Az első harapásnál komolyan kellett gyűrkőznöm, hogy lenyeljem és ne legyen egyből boaaaa...vállalkozó kedvű vagyok, bevállaltam egy második falatot is, ami kissé jobb volt, de nem az igazi.
Szóval feladtam és nem fogok többé kísérletezni ezzel, rossz, mint a fene.

2013. július 18., csütörtök

Gyenge generáció

Ma munka után, mivel még sütött a nap és kellemes idő volt, kitekertem az Amstel partjára (kb.1 km) egy könyvvel és leültem egy padra olvasni.
Mellettem is volt egy pad, azon egy holland nézelődött, fotózgatott.
Egyszer csak megjelent egy jócskán 70-en túli öregasszony egy alumímium létrával, amit beletuszkolt a vízbe. Aztán ledobta a cuccait, feltett egy úszósapkát és egy szemüveget és már nyomult is a folyóba, amin egyébként elég sűrű evezős és motorcsónak forgalom zajlik olyan jó idő esetén, mint a mai is volt.
A jó idő itt azt jelenti, hogy kb. 20 fok van és süt a nap és a szél mérsékelt.
Mielőtt csobbant, megkérdezte, hogy nem akarunk-e úszni. Mondtam, hogy nekem kicsit hideg van ahhoz, nem vágyom a még hidegebb vízbe.
A szomszéd padon a holland még rosszabb volt, ő azt mondta, hogy sosem úszna nyílt vízben, csak uszodában.
Erre a néni úgy reagált nekem, hogy "miféle trópusi országból származol?", a hollandnak meg, "az kell neked az agyonklórozott vacak, mi?" aztán pedig legyintett egyet és csak annyit mondott, "gyenge generáció" és vígan elúszott a motorcsónakok között.
Amikor visszajött még kicsit biztatott, hogy használjam ki a létráját, mert még 2 percig itt hagyja, megemlítette, hogy a 80-asok klubjába jár evezni, aztán vígan biciklire kapott és eltekert.....
Le voltam nyűgözve. :-)

2013. július 13., szombat

Keukenhof, Hollandia (még mindig április)

Keukenhof egy gyönyörű bemutató park Hollandiában, Amszterdamtól 30 km-re dél-nyugatra található.
Minden évben mindössze 2 hónapig van nyitva, március 20.-tól május 20.-ig.

Hivatalos honlap:

 http://www.keukenhof.nl/

A hollandok szerint ez a hely túl túristás, ezért nem is mennek oda, inkább csak a virágmezők mellett barangolnak, viszont ebben az évben annyira sokáig tartott a tél -áprilisban kezdtek csak kibújni a virágok-, hogy a mezőkön még csak jácint és nárcisz volt, májusban pedig alig voltam Hollandiában, így áprilisra maradt a park.
Kedves ismerősök éppen itt jártak, így együtt látogattuk meg a parkot.
A belépő 15 EUR, parkolás a füves mezőn +6 EUR, viszont rendkívül jól szervezett, diákok irányítják a parkolást, nagyon gördülékeny minden (logisztikához nagyon értenek), a nagy tömeg ellenére.
A park csodálatosan szép, különböző virágos pavilonok vannak benne, hetente más virág kompozícióval, a királyi családról elnevezve (orchidea ház is volt :-)).
Az időjárással viszonylag szerencsénk volt (nem esett az eső), hideg és szeles volt, de legalább derűs.
A tömeg eloszlott a nagy területen, kerekesszékkel is remekül bejárható. Örülök, hogy ellátogattam oda, a kollégák fanyalgása ellenére. :-)

Az elmaradhatatlan képek:

Az orhideák:












Tulipán ágyások:


Virágmezők a távolban:


Willem Alexander pavilon:














Tower híd virágokból "megépítve":


Virág és színkavalkád minden mennyiségben:























Piros rhododendron, csodaszép volt:


A park után pedig egy kis séta Harleem városban: