2013. március 26., kedd

"More together week" a munkahelyen

Az elmúlt hetet az esélyegyenlőség szellemében tölthettük a cégnél. Kinek-kinek igénye és ideje szerint. A rendezvény a "more together", vagyis "együtt többek vagyunk" hét elnevezést kapta.
Az irodában működő különböző esélyegyenlőségi csoportok bemutatkoztak, színvonalas programokat és előadásokat szerveztek.
A csoportok az alábbiak: fekete munkavállalók, spanyol ajkúak, nők érdekképviselete, korai karrier hálózat (friss dolgozók szerveződése), melegek és leszbikusok, megváltozott munkaképességűek, aminek én is szervezője vagyok.
Az egész hét szellemisége arra épült, hogy a vállalatnak, mennyire fontos a diverzitás, a sok féleség, hogy mennyire sok értéket tud teremteni egy ilyen csoport, elszánt, értelmes ember, sokféle kultúrális, társadalmi háttérrel.
Az amszterdami irodában kb. 600-an dolgozunk jelenleg. Ez a 600 ember 46 (!) különböző nemzetiség képviselője.  Az alábbi térképen mindenki bejelölhette, hogy honnan származik:

A kultúrális sokszínűség és az üzleti siker kapcsolatáról nagyon tanulságos előadást hallottam.
Panel beszélgetéseink voltak, elmondhattuk a véleményünket, összevetettük a különbségeket egy-egy téma kapcsán. Nagyon izgalmas és érdekes volt.
Az állandó munkatársakkal együtt szoktunk ebédelni. Már ez a néhány ember is nagyon sok helyről jött (olasz, dán, kanadai, román, kínai, holland, angol és persze magyar). Nagyon vicces, amikor egy-egy közelgő ünnep alkalmával mindenki elmeséli a saját hagyományait, szokásokat, ételeket.


Játékos formában, színészek mutatták be, hogy egy-egy megbeszélést hogyan lehet alakítani, megváltoztatni, ha más-més viselkedés mintát használunk.
Eddig ilyen tipusú, szakmailag ennyire színvonalas programmal, csak kifejezetten esélyegyenlőséggel foglalkozó cégek által szervezett konferenciákon tapasztaltam.
Az, hogy egy multi cég megszervezett egy ilyen hetet (nem először), és mindennek még részese is lehetek, nagyon jó érzéssel töltött el.
Persze volt a hétnek "drink more together" (igyunk többet együtt) eseménye is...


Érdekességképpen megjegyezem, hogy a programok szervezésében főként az itt dolgozó külföldiek vettek részt és az érdeklődök is inkább a külföldiek köréből kerültek ki. Amikor azt gondoltam, hogy a hollandoktól sokat fogok itt tanulni, tévedtem. A hollandok lehetővé tették ugyan, hogy kialakuljon itt egy ilyen nemzetközi környezet, de nem építik, az energia és a tudás belőlünk, külföldiekből jön.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése