2013. március 27., szerda

Hibrid autó

Múlt héten pénteken végre megérkezett az autóm, egy hibrid. Mivel az elmúlt 8 évben általában vezettem, eléggé hiányzott ez a fajta szabadság és rugalmasság, amit egy saját autó ad.
A kiválasztásakor végiggondoltam, hogy mire kell az autó nekem Hollandiában. Munkába járás, hétvégi kirándulások, a környék felfedezése, amihez ideálisnak tűnt a hibrid.
Környezetkímélő és egyenlőre adózás szempontjából is ez a legkedvezőbb. Kicsit furcsa, hogy olyan, mint az okos telefonom, akárhová megyek töltenem kell, mert egy napot bír ki csak az aksi. :-)
Tele van futurisztikus alkalmazásokkal, aminek valószínűleg csak a töredékét fogom (ki)használni.
Több kamera van benne, mint egy filmforgatáson, bármit teszek sípol, figyelmeztet, utasításokat és információkat ír ki. Érintőképernyőn keresztül állítható benne minden, elképesztő megoldások és rendkívül szépen felépített karosszéria és dizájn. Persze a szélvédőbe szerelt forgalom figyelő kamerától nem mindig látom a közlekedési lámpákat, de sebaj....minek is, az autó gondolkodik helyettem. :-) Az utakon lévő forgalmi dugóktól függően tervezi át az útvonalat, elég vicces, hogy eddig minden nap más útvonalon hozott haza.
A lényeg, hogy szép, fehér és van benne ülésfűtés! :-) 

More together week 2. / meleg szekció


A múlt heti sokszínűség kapcsán, az egyik meleg munkatársam vezetésével olyan előadásnak és beszélgetésnek lehettem tanúja, hogyan segíthet egy szülő, ha észreveszi, hogy a gyermeke más, mint a többiek.
Rendkívül érdekes és tanulságos volt, ez a szintű nyitottság, amivel beszélgettünk, előítéletek nélkül. Megoszthattuk, hogy egyes kultúrákban, mi most a helyzet. Egyáltalán el meri-e mondani a gyerek a szülőnek a másságát, elítélik-e ezért, vagy elfogadják, szeretik, mert csak a boldogsága fontos.

A beszélgetés végén felkerült a kivetítőre egy levél, amit egy amerikai apa írt a gyerekének:

"Kedves fiam! Tegnap este véletlenül hallottam, amikor telefonon arról beszélgettél Mike-kal, hogy elmondod nekünk, hogy meleg vagy. Jó lenne, ha holnap iskola után hoznál narancslevet és kenyeret, mert elfogyott. 6 éves korod óta tudom, hogy meleg vagy. Születésed óta szeretlek. Apa

Utóirat: anyád és én úgy gondoljuk, hogy Mike-kal helyes párt alkotnátok"

Kívánom minden "más" beállítottságú embernek, hogy legalább a saját családja ekkora megértéssel fogadja el.

2013. március 26., kedd

"More together week" a munkahelyen

Az elmúlt hetet az esélyegyenlőség szellemében tölthettük a cégnél. Kinek-kinek igénye és ideje szerint. A rendezvény a "more together", vagyis "együtt többek vagyunk" hét elnevezést kapta.
Az irodában működő különböző esélyegyenlőségi csoportok bemutatkoztak, színvonalas programokat és előadásokat szerveztek.
A csoportok az alábbiak: fekete munkavállalók, spanyol ajkúak, nők érdekképviselete, korai karrier hálózat (friss dolgozók szerveződése), melegek és leszbikusok, megváltozott munkaképességűek, aminek én is szervezője vagyok.
Az egész hét szellemisége arra épült, hogy a vállalatnak, mennyire fontos a diverzitás, a sok féleség, hogy mennyire sok értéket tud teremteni egy ilyen csoport, elszánt, értelmes ember, sokféle kultúrális, társadalmi háttérrel.
Az amszterdami irodában kb. 600-an dolgozunk jelenleg. Ez a 600 ember 46 (!) különböző nemzetiség képviselője.  Az alábbi térképen mindenki bejelölhette, hogy honnan származik:

A kultúrális sokszínűség és az üzleti siker kapcsolatáról nagyon tanulságos előadást hallottam.
Panel beszélgetéseink voltak, elmondhattuk a véleményünket, összevetettük a különbségeket egy-egy téma kapcsán. Nagyon izgalmas és érdekes volt.
Az állandó munkatársakkal együtt szoktunk ebédelni. Már ez a néhány ember is nagyon sok helyről jött (olasz, dán, kanadai, román, kínai, holland, angol és persze magyar). Nagyon vicces, amikor egy-egy közelgő ünnep alkalmával mindenki elmeséli a saját hagyományait, szokásokat, ételeket.


Játékos formában, színészek mutatták be, hogy egy-egy megbeszélést hogyan lehet alakítani, megváltoztatni, ha más-més viselkedés mintát használunk.
Eddig ilyen tipusú, szakmailag ennyire színvonalas programmal, csak kifejezetten esélyegyenlőséggel foglalkozó cégek által szervezett konferenciákon tapasztaltam.
Az, hogy egy multi cég megszervezett egy ilyen hetet (nem először), és mindennek még részese is lehetek, nagyon jó érzéssel töltött el.
Persze volt a hétnek "drink more together" (igyunk többet együtt) eseménye is...


Érdekességképpen megjegyezem, hogy a programok szervezésében főként az itt dolgozó külföldiek vettek részt és az érdeklődök is inkább a külföldiek köréből kerültek ki. Amikor azt gondoltam, hogy a hollandoktól sokat fogok itt tanulni, tévedtem. A hollandok lehetővé tették ugyan, hogy kialakuljon itt egy ilyen nemzetközi környezet, de nem építik, az energia és a tudás belőlünk, külföldiekből jön.

2013. március 24., vasárnap

Pardubice, Prága, sok fényképpel

Kis késéssel, de folytatom a most már színes cseh élménybeszámolót, több képpel és kevesebb szöveggel, kezdve (folytatva) Pardubicével, hogy az időrendiséghez tartsam magam.
Összességében  a cseheknél úgy éreztem magam, mint otthon. Még a levegő illata is olyan magyaros. :-) Apró dolgok, hogy ugyanazok az áruházláncok vannak ott is, mint Magyarországon, a kultúra, az emberek öltözködése, viselkedése. Itt még előre engednek, sőt még ki is nyitják az ajtót, a metrón átadják a helyet az idősebbeknek. (Hollandiában egyszer amikor egy elég idős hölgynek adtam át a helyem ő volt a legjobban megdöbbenve). Apróságok, mégis beépültek a tudatomba, ettől jobban, otthonosabban érzem magam. Persze a plázában nem úszhattam meg Hollandiát, holland sajtokat és virágokat árultak:
Viszont igazi öröm, hogy magyar szalámit és az igazi kedvenc Gyulai kolbászt lehet kapni, tehát akkor is tudok magyar finomságot szerezni, ha csak kiküldetésben vagyok:
Egyébként a csehek rendkívül elismerően nyilatkoztak a magyar kolbászokról, nagyon szeretik a fűszerességét. Persze a cégnél dolgozó csehek fele szlovák...:-) Szlovákiából települtek át, meglepően sokan.
A városban csak munka után, vagyis sötétedés után jártam, ezért csak sötét képek készültek.
Van egy vár,  macskaköves szép kis utcákkal, barokk házakkal övezve, tényleg mint Eger. 
A kivilágítás elég gyér, a vár viszont egyáltalán nem volt kivilágítva, ezért nem sikerült használható képet készítenem, majd legközelebb. :-)
A vár felé vezető utca
Pardubice belváros, templom









Az idő kellemes volt, mintden este sétáltam a városban. A szálloda mellett pedig pár hónapja nyílt meg egy gyönyörű uszoda, amit szintén kipróbáltam. Sokkal szebb és jobb, mint ahová Hollandiában járok. 50 méteres medence, a zuhanyzók utáni folyosószakasz meleg levegőt fúj be, volt aki törülköző nélkül ott szárítkozott.
Csütörtökön a wellness részlegben "ladies night" volt, "hölgyek estéje", aznap csak nők mehettek be oda és persze csak fürdőlepedőben, fürdőruha nélkül. Ezt is kipróbáltam, végre igazi finn szauna, mindenféle gőz és infrakabin, (a jégkabint kihagytam), igazi lazulás volt.

Pénteken munka után taxival bevittek Prágába. A hotel a "Vysehrad" városrészben volt, 4 metró megállónyira az óvárostól. Ezután már csak 2 teljes nap önfeledt csatangolásban volt részem.

Prágai Óváros tér
Károly híd távolról



Sül a sonka, faszén parázson


Jazz band a téren






A gyönyörű óratorony
Óvárosi fények


Kihagyhatatlan prágai sonka ebéd, falon ülve, kilátással a városra

Vysehrad városrész neogót Szent Péter és Pál temploma egy sírkerttel övezve

Prágai tavasz első hírnökei
Az egész napot a Várnegyedben (Hradzsin) töltöttem kóborlással.
Egy történelmi kép, ami beugrott, hogy II. Ferdinánd követeit a katolikus és protestáns rendek összetűzése miatt kitört felkelés során kidobták a vár ablakán, csak így egyszerűen, 1618-ban (defenestratio). Ugyanakkor a legenda szerint nagy bajuk nem esett, mert egy trágyadombra estek. :-)
A cseh király ekkor V. Frigyes pfalzi gróf lett, az uralkodása azonban nem tartott túl sokáig, 1620-ban, a fehérhegyi csata után elmenekült az országból.

"Aranyutcácska", korbeli mesterségek, eszközök, életstílus bemutatása

Szent György Bazilika, a fehér iker tornyokkal

Szent György bazilika, 10. századi román stílusú templombelső


Szent Vitus Székesegyház
Rózsaablak

A gótika gyöngyszeme, királyok koronázásának színtere











Sárkányölő Szt. György (Jiri)


 
Az időjárás borongós, esős volt, de nem túl hideg, igazi múzeum járó idő.


Úton a Károly híd felé
Látkép a híd elején
Séta a Károly hídon, képekben:

Nepomuki Szt János, a gyónási titok mártírja. Amikor a hűtlenséggel vádolt királyné gyónásban elhangzott szavait nem volt hajlandó megosztani IV. Vencel királlyal, megkínozták, majd a Károly hídról a Moldvába dobták. (14. század)
Nepomuki Szt János, folyók, hídak, hajósok, halászok védőszentje, egyes helyeken a fuldoklók és a bányászoké is

Városkép a hídról


A híd vége

Vencel tér
Prága csodálatos, tele van élettel, zenével, hangulatokkal, kultúrával.  Sétálni, felfedezni, hallgatni az utcazenészeket, prágai sonkát majszolni, betérni egy templomba és önfeledten élvezni az orgonajátékot, Vivaldit, semmihez sem hasonlítható. Otthon éreztem magam, amikor tehetem, minden kiküldetést meg fogok toldani egy kis Prágával.
:-)