2012. november 17., szombat

Sinterklaas érkezése

Sinterklaas a holland Mikulás.
Sajátosan, hajóval érkezik Spanyolországból, a kikötőben fehér lóra száll és körbelovagol Amszterdamban, valamint minden nagyobb városban és faluban, ami azért elég macerás, pláne, ha számba vesszük, hogy néhány helyen ugyanabban az időpontban teszi meg mindezt.
Egy héttel az érkezése előtt a holland "gyerek hírekben" (a gyerekeknek van külön híradójuk, amiben gyerekek kommentálnak eseményeket, elmondhatják a véleményüket és a várható időjárást is ők mondják el), már megjelennek a rendszeres tudósítások az útról. Valahogy minden évben történik valami szerencsétlenség az úton, ami veszélyezteti az ajándékok célbajutását. Az idén lerobbant a hajó, tavaly az ajándékok csomagolása elveszett, a nevekkel együtt. Mindez annyira hitelesen történik, hogy gyerekek ezt tárgyalják az iskolában, aggódnak és minden nap lesik az új híreket.
Mikulás fekete képű segítőkkel (Zwarte Piet-Black Peter- Fekete Péter) érkezik, akik dobálják a cukrot és a kéményen át hozzák az ajándékokat, valamint a rossz gyerekeket a zsákjukban elviszik Spanyolországba. Holland kolléganőm öt éves kisfia éppen ezért már 1 hete olyan pólóban jár, amire az van írva, hogy "Nem vagyok rossz gyerek", és nem meri levenni. Többen mesélték, hogy gyerekként az öröm mellett rettegtek is a Mikulástól, úgyhogy hatásos a propaganda.
Mikulás Amszterdamba holnap fog érkezni, ki is megyek megnézni, mert nagyon kíváncsi vagyok rá, remélem képeket is tudok utána feltenni.
Külön honlapja is van:

www.sintinamsterdam.nl

Ajándékokat december 5-től tesz a cipőkbe és minden nap, karácsonyig. Mivel holland a Mikulás, ezért praktikus is, így zoknit, fogkefét és egyéb hasznos holmit is tesz a cipőkbe. Ha a gyerek reklamál, akkor megmagyarázzák neki, hogy gazdasági válság van, ezért a Mikulás sem hozhat már csak játékot és csokit, hanem praktikus dolgokat is. Mivel a Mikulás(ok) és a segítői általában közismert személyiségek a TV-ből, akkor van bukó, amikor a gyerekek elég nagyok lesznek ahhoz, hogy felismerjék a hangjukat a maszkok és festék mögött.
Remélem ezt a bejegyzést nem olvassák holland gyerekek, mert most lebuktattam Sinterklaast.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése