2012. november 29., csütörtök

Levelek

Mivel rendes bejegyzett címem van, elkezdtek érkezni mindenféle levelek, mindenféle hivataloktól, persze holland nyelven.
Az egészségbiztosítóm sok szerencsét kívánt az új lakáshoz, reményüket fejezték ki, hogy már nincs kipakolni való dobozom és elküldték, hogy milyen honlapon találom meg a környékbeli háziorvosok és gyógyszertárak listáját...igazán figyelmes.

Aztán bejelentkezett az adóhivatal is, hogy házregisztráció valami "heenp.huish." címén fizessek be adót, persze megadtak egy holland nyelvű honlapot, ahol ezt részetesen elmagyarázzák, persze hollandul...

A legjobb mégiscsak a nyugdíjbiztosítóm volt. Ebben a levélben az szerepelt, hogy 2041. július 1-től kapok majd nyugdíjat és a jelenlegi státuszom alapján mennyit. Azzal, hogy kaptam adókedvezményt, egy halom egyéb dolog is egyszerűbben intézhető, mert megbízható vagyok.
Ez a 2041 így leírva eléggé durva, mintha valami sci-fi prológusa lenne.  Persze arra nem lehet panaszom, hogy nem előrelátóak és mindezt úgy, hogy még csak néhány hónapja dolgozom itt.

2012. november 28., szerda

Amszterdami statisztika

Néhány érdekes adat Amszterdamról, megtévesztés képpen nyáron készült, de még nem publikált képekkel:

Amszterdamot a késő 12. században alapították, a város nevének eredete "dam on the Amstel river", vagyis gát az Amstel folyón. Sok csatornája miatt Észak Velencéjének is szokták hívni.

177 különböző nemzetiség él a városban, a lakosság kb. 750.000 fő, de a kicsit tágabb agglomerációt belevéve kb. 2,1 millióan élnek itt.

Ehhez tartozik 600.000 kerékpár, 220.000 fa, 28 park, 232 villamos, 21 piac, 6200 bolt, 165 antik bolt, 24 gyémánt csiszoló üzem, 165 csatorna,  1281 híd, 2500 lakóhajó, 6800 épület, amelyek a 16-18. században épültek. Sok mai ház eredetileg raktárként funkcionált és később alakultak át lakóházakká.
Látkép hajóról
Csatorna túra
Lakóhajó 1.

Lakóhajó 2.
Lakóhajó 3.




51 múzeum, 141 művészeti galéria, hozzáfűzném, hogy a Dél-Amszterdamban lévő lakhelyemtől néhány lépésnyire volt egy ilyen galéria, a kirakatban formalinos üvegekben malacfarok, kismalac láb és 3 malacka embrió volt kiállítva kb. 2 hétig. Egyszer egy puccos társaság pezsgőzve éppen elemezte a kiállított műveket. Egy hentest sem láttam köztük, pedig akkor legalább lett volna hozzáértő...

Azért ez az igazi, az "Éjjeli őrjárat"

 
16000 (!) koncert és színházi előadás évente, kb. 40 naponta.
3 hete pl. magyar duma színház volt az amszterdami "comedy theatre"-ben, magyar nyelven. Teltház volt az előadáson.

2012. november 27., kedd

Kalandozások a cseheknél

Korábban említettem a csehországi látogatást, most egy kicsit több részlet, képekkel.
Egykori konkurens cégnél látogatást tenni különösen nagy öröm volt számomra, volt összehasonlítási alapom. Tetszett, amit láttam, a gyár nagyon rendezett, jól szervezett, minden tekintetben rend van.
A gyárvezető egy skót fickó, rendkívül értelmes, tudja merre tart, van jövőképe, stratégiája és ez meg is látszik a környezetén és az általa vezetett gyáron. Az emberek jól vannak, elégedettek, a vevő elégedett és a tulajdonos és a részvényesek is azok. Eszembe jut a régi képlet, okos vezető + okos beosztottak = profit.  A gyár Prágától 100 km-re Pardubicében van, csendes, Eger nagyságú város. Nekem tetszett, mert még a levegőnek is olyan jó kis száraz hideg illata volt, mint otthon.
3 napot egy közeli kastélyban töltöttünk, ott határoztuk meg a gyártóval közös stratégiai feladatokat az elkövetkező évre. A kastély nem működik szállodaként, ezért csak a mi csapatunk volt ott, így tényleg átérezhettük milyen lehet egy kastélyban élni.
Néhány kép:
A kastély kívülről
Kert
Kastély és kert
Szalon, zongorával, gramofonnal, játszhattam is
A szobám


Csodás szőnyegek
Főnökünk ötlete alapján az egyik esti vacsora jelmezes volt




Csóri norvégok

Vannak norvég kollégáim Oslóban. A 4 norvég, akikről kiderült, hogy egyikük valójában svéd, egy másik meg ír, de olyan egyformák, szőkék, mosolygósak, akár testvérek is lehetnének. Az ír azért  vöröses szőke, ő azért kicsit ki is lógott a sorból. Valamelyik nap beszéltünk, videókonferenciáztunk, látjuk egymást.

Délelőtt 11-kor:
-Miért van a háttérben olyan sötét nálatok?
-Még nem kelt fel a nap.

Délután 3-kor:
- Most is sötét van nálatok...mi van már?
- Már lement a nap.

Ehhez képest itt buli van, reggel 8-kor már világos és kb. 4.30-ig így is marad.

2012. november 26., hétfő

Sinterklaas végre képekben

Sok bejegyzéssel és képpel vagyok adós, ezek közül mindenképpen Sinterklaas a legklasszabb.
Elmentem a fogadására és megnéztem, hogy körbelovagolja fehér lovon Amszterdamot, szerencsére ragyogó napsütés volt és az egész esemény nagyon vidám és lelkesítő volt. A gyerekek teljesen el vannak varázsolva  a legendától. Jó hollandokkal barátkozni, mert mindig megtudom a kis adalékokat. Pl. hogy ilyenkor a holland szülők 1 hónapig mentesülnek a fegyelmezés és a gyereknevelés terhe alól, mert csak annyit mondanak a gyerekeknek, ha nem viselkednek, akkor a Fekete Péterek elviszik őket a zsákjukban. Ez tökéletesen működik, a gyerekek teljesen be vannak tojva, Ryan (a szuperhősös 5 éves) amikor meglátta őket a plázában kétségbeesetten iszkolt az anyukájához. És persze ilyenkor minden tele van velük, sétálnak az utcán, boltokban, és mivel Mikulás megint feledékeny volt és elhagyta a noteszét mindenkinek az ajtóra is ki kell függeszteni a kívánságlistáját és reggelre eltűnik, mert a Fekete Péterek begyűjtik. :-)
Abbahagyom és íme a képek:   
A Fekete Péterek a zsákjukból minden gyereknek apró cukorkákat osztottak


 A Dam téren énekszóval várták a Mikulás érkezését:
Pózolós Péter


Az idén jó voltam, nem vittek el! :-)



Sinterklaas érkezése a térre

Az ajándékos kocsi


Íme a jóságos

A Fekete Péterek mindenütt ott vannak:


Cukorka osztogatás


Gyalogosan

Ez mindent visz, fehér lovat szimbolizáló traktor....ilyet is csak a hollandok találhatnak ki



Traktorral



A biciklis Péter sem maradhat el


És persze spanyolok, akik elkísérték a hajóúton








Gyerekriogatók
A jó öreg

Fekete Péter gyönyörű fekete fríz lovon






A fríz lovaktól nehezen tudtam elszakadni

És Fekete Péter görkorival

2012. november 17., szombat

Sinterklaas érkezése

Sinterklaas a holland Mikulás.
Sajátosan, hajóval érkezik Spanyolországból, a kikötőben fehér lóra száll és körbelovagol Amszterdamban, valamint minden nagyobb városban és faluban, ami azért elég macerás, pláne, ha számba vesszük, hogy néhány helyen ugyanabban az időpontban teszi meg mindezt.
Egy héttel az érkezése előtt a holland "gyerek hírekben" (a gyerekeknek van külön híradójuk, amiben gyerekek kommentálnak eseményeket, elmondhatják a véleményüket és a várható időjárást is ők mondják el), már megjelennek a rendszeres tudósítások az útról. Valahogy minden évben történik valami szerencsétlenség az úton, ami veszélyezteti az ajándékok célbajutását. Az idén lerobbant a hajó, tavaly az ajándékok csomagolása elveszett, a nevekkel együtt. Mindez annyira hitelesen történik, hogy gyerekek ezt tárgyalják az iskolában, aggódnak és minden nap lesik az új híreket.
Mikulás fekete képű segítőkkel (Zwarte Piet-Black Peter- Fekete Péter) érkezik, akik dobálják a cukrot és a kéményen át hozzák az ajándékokat, valamint a rossz gyerekeket a zsákjukban elviszik Spanyolországba. Holland kolléganőm öt éves kisfia éppen ezért már 1 hete olyan pólóban jár, amire az van írva, hogy "Nem vagyok rossz gyerek", és nem meri levenni. Többen mesélték, hogy gyerekként az öröm mellett rettegtek is a Mikulástól, úgyhogy hatásos a propaganda.
Mikulás Amszterdamba holnap fog érkezni, ki is megyek megnézni, mert nagyon kíváncsi vagyok rá, remélem képeket is tudok utána feltenni.
Külön honlapja is van:

www.sintinamsterdam.nl

Ajándékokat december 5-től tesz a cipőkbe és minden nap, karácsonyig. Mivel holland a Mikulás, ezért praktikus is, így zoknit, fogkefét és egyéb hasznos holmit is tesz a cipőkbe. Ha a gyerek reklamál, akkor megmagyarázzák neki, hogy gazdasági válság van, ezért a Mikulás sem hozhat már csak játékot és csokit, hanem praktikus dolgokat is. Mivel a Mikulás(ok) és a segítői általában közismert személyiségek a TV-ből, akkor van bukó, amikor a gyerekek elég nagyok lesznek ahhoz, hogy felismerjék a hangjukat a maszkok és festék mögött.
Remélem ezt a bejegyzést nem olvassák holland gyerekek, mert most lebuktattam Sinterklaast.

2012. november 12., hétfő

Csehország

A hetet Csehországban töltjük, részben a beszállítónál, részben pedig negyedéves stratégia megbeszélő tréning lesz. Alig várom, hogy láthassam, hogyan is készülnek a termékek, amikért felelős vagyok. Hiányzik már a gyártósor, a gyártás, a beszállító meg folyton prezentálni akar egy szobában még a termelésről is.
Az út kellemes volt, Csehországban teljesen "hazaérkezős" érzésem volt, annyira hasonlítunk egymásra mi itt keleten és annyira más egy kicsit nyugatabbra. Nem jobb, nem rosszabb, más.
A házak stílusa, a táj, a rendezettség, az árszínvonal. Mindkettőnek meg van a varázsa, szerencsére tudom élvezni és otthonosan mozogni mindkettőben. Holland kolléganőm lefagyott itt és még mosdóba sem hajlandó elmenni, ha a hely nem tűnik kellőképpen sterilnek.

November 11

Valami lehet ezzel a november 11-gyel.
Eddig úgy gondoltam, hogy Márton nap, be kell fejezni a mezőgazdasági munkálatokat és egy nagy libaevéssel megünnepelni.
Aztán a környezetemben megjelentek az angolok és a kanadaiak kis pipacsvirágokkal a hajtókájukon, az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény november 11-én, 11 órakor lépett életbe, ezen a napon emlékeznek a háború civil és női áldozataira, de már előtte 1 héttel is hordják.
Mindezt megtetézve november 11-én este csengettek és kis holland gyerekek, saját kezüleg készített lámpásokat tartva a kezükben énekeltek egy dalocskát, amiért csokit vártak cserébe. Nagyon égő, de erről a szokásról semmit sem tudtam, ezért csoki helyett diákcsemegét kaptak, persze nem sértődtek meg. Most már azt is tudom, hogyha nem elégedettek az ajándékkal énekelnek ellendalt is, de szerencsére ilyet nem kaptam. 
Viszont okultam, hogy jövőre november 11-én legyek felkészülve libából, csokiból, pipacsból, ki tudja éppen ki csenget be az ajtón. 

2012. november 8., csütörtök

Negyedév vége

Ritkán írtam mostanában, ennek több oka is van, például, hogy kaptam plusz feladatokat, extra üzleteket és egy másik munkakört. Persze nem az előző helyett, hanem azon felül.
És ha mindez nem lenne elég, negyedév vége is volt, ami extra pörgéssel járt, de a végére mindenki örült, mert elértük a tervezett számokat, sőt, még túl is szárnyaltuk.
Közben azért szorgalmasan fotózgattam, ezért majd jönnek színesebb fotós posztok is.
Elsőként a negyedév végi hangulatot szeretném illusztrálni.
Az emeleten található egy felfújható gumi box-zsák szerűség, amit lehet ütni, rugdosni feszültségleveztés képpen (ajánlom egykori kollégáimnak figyelmébe, mint megvalósítható ötlet):


A sales (értékesítő) csapat halálra rugdosta minden nap a negyedév végének közeledtével, meg is lett az eredménye, teljesen lehervadt, de meglettek a számok is:


Kultúrális keveredés

Ha együtt dolgozunk, bizony hatással vagyunk egymásra. Az irodában már mindenki tudja, hogy mi az a "pálinka" én is tudom mi az a frikkandel - el is kerülöm...
Kanadai kollégám most tért vissza Angliából és mesélte, hogy italozás közben a kocsmában a csaposnak érdekes akcentusa volt. Kérdezte, hogy honnan való, mondta a csapos, hogy magyar, erre ő rögtön rávágta, hogy "pálinka". A srác persze nagyot nézett, főleg amikor megtudta, hogy Amszterdamban kapott egy kanadai igazi, magyar házi szilvát...:-)

2012. november 4., vasárnap

Regisztrációk

Az új lakcímmel kapcsolatban még 2 hivatalos intéznivaló akadt. A legközelebbi "önkormányzatnál" be kellett jelentkezni az új lakcímre, hogy az adóhivatal és egyéb szervek biztosan megtalálhassanak..
Valamint háziorvoshoz is be kellett jelentkezni, azt is a lakcímhez legközelebb esőnél kell megejteni.
Mindkettő művelet kb. 5 percet vett igénybe, munka előtt simán elintzhető.
A háziorvosommal nem is találkoztam, a nővérnél, vagy asszisztensnél kellett egy jelentkezési lapot kitölteni, amin alapadatok, a címem és a biztosítótársaságom szerepelt. Ezen kívül SEMMI sem érdekelte őket. Gondoltam lesz majd valami vérnyomásmérés, vagy legalább azt megkérdezik hogy van-e allergiám, vagy bármi. Semmi. A doki valószínűleg ott sem volt. Megadtak egy számot, amin hétköznap 8-17-ig elérhetők. Azon kívül ne legyünk betegek, de ha már mégis muszáj, akkor arra az esetre adtak egy másik számot is. A doki egyetlen előnye, hogy kb. 100 méterre van a lakástól a rendelője. Érdekesség még, hogy itt gyógyszertárat is lehet választani, lehetőleg azt is a lakóhelyhez legközelebbit. Ha van választott gyógyszertár, akkor nem kell fizetni a gyógyszerért, mert a biztosítómmal elszámolják. Ha valami durvát igényeltem, vagy túlléptem valami keretet, amit már nem fedez a biztosítás, akkor azt később a biztosító nekem kiszámlázza.
Tapasztaltabb magyarok elmondása alapján, az orvos csak annyi gyógyszert ír fel, amennyire szükség van és a gyógyszertár kiadagolja azt. Pl. 3 db-ot, vagy 5-t, kis zacskóban, névre szólóan. Nem kell megvenni egy egész dobozzal, ha néhány db is elég a gyógyuláshoz. Nincs pazarlás, kidobott, lejárt szavatosságú gyógyszerek. Praktikus.