2013. április 30., kedd

Queen's night / A királynő éjszakája

A királynő születésnapját megelőző éjszaka hatalmas bulik, utcai koncertek vannak országszerte.
Mindenki visel valami narancssárgát, ami az ország színe és nagyon feldobja az egész hangulatot. Rengeteg sör fogy, mindenki iszik, minden nagyobb téren, de akár szélesebb útkereszteződésben színpadok, zenekarok, a csatornákon úszó buli hajók, csónakok, garázsbulik, utcán szomszédokkal fatüzelésű kis grillsütő mellett iszogatva tüzelnek. Hatalmas forgalom, jövés menés.
Mi is nekiindultunk néhányan magyarok. Kezdtünk a múzeum negyedben, majd a Leidseplein következett, majd a Jordan városrész, ami a belváros egyik legnégyszerűbb negyede, hangulatos kocsmákkal, házakkal, templomokkal.
A nyugati templom tövében (ami Hollandia legnagyobb temploma, az első hivatalosan református templom, 1631-ben volt itt az első istentisztelet) hatalmas színpad állt, élő koncert, amit Amszterdam egyik legfelkapottabb meleg szórakozóhelye szponzorált, a "Church" (Templom) nevezetű.
Innen még rávettem a többieket, hogy a Dam tér felé menjünk, meg akartam nézni a dekorációt, mivel holnap valószínűleg a tömeg miatt nem tudunk majd oda menni.
Ilyen a szerencse, ahogy odaértünk, éjfél előtt nem sokkal, a királyi palota már körbe volt véve kordonnal, rengeteg ember állt ott, rendőrök, kommandósok, stb. Egyszer csak fekete autósor érkezett, visítás a tömeg részéről, füttyögés a rendőrök részéről és megérkezett a királyi család.
Maxima, majd a leendő király Willem Alexander és a királynő, Beatrix szálltak ki az autóból, a palotába lépés előtt  megálltak egy kicsit egyenként és integettek a tömegnek.
Hihetetlen, hogy pont akkor ott voltunk és mindent jól láttunk, nagyon közelről. Rendkívüli élmény, mint amikor teljesen véletlenül a Szt.Péter tér felé kóborolva a szüleimmel megjelent II. János Pál.
A koronázási eseményekről tudósítás később.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése