2013. április 30., kedd

Queen's night / A királynő éjszakája

A királynő születésnapját megelőző éjszaka hatalmas bulik, utcai koncertek vannak országszerte.
Mindenki visel valami narancssárgát, ami az ország színe és nagyon feldobja az egész hangulatot. Rengeteg sör fogy, mindenki iszik, minden nagyobb téren, de akár szélesebb útkereszteződésben színpadok, zenekarok, a csatornákon úszó buli hajók, csónakok, garázsbulik, utcán szomszédokkal fatüzelésű kis grillsütő mellett iszogatva tüzelnek. Hatalmas forgalom, jövés menés.
Mi is nekiindultunk néhányan magyarok. Kezdtünk a múzeum negyedben, majd a Leidseplein következett, majd a Jordan városrész, ami a belváros egyik legnégyszerűbb negyede, hangulatos kocsmákkal, házakkal, templomokkal.
A nyugati templom tövében (ami Hollandia legnagyobb temploma, az első hivatalosan református templom, 1631-ben volt itt az első istentisztelet) hatalmas színpad állt, élő koncert, amit Amszterdam egyik legfelkapottabb meleg szórakozóhelye szponzorált, a "Church" (Templom) nevezetű.
Innen még rávettem a többieket, hogy a Dam tér felé menjünk, meg akartam nézni a dekorációt, mivel holnap valószínűleg a tömeg miatt nem tudunk majd oda menni.
Ilyen a szerencse, ahogy odaértünk, éjfél előtt nem sokkal, a királyi palota már körbe volt véve kordonnal, rengeteg ember állt ott, rendőrök, kommandósok, stb. Egyszer csak fekete autósor érkezett, visítás a tömeg részéről, füttyögés a rendőrök részéről és megérkezett a királyi család.
Maxima, majd a leendő király Willem Alexander és a királynő, Beatrix szálltak ki az autóból, a palotába lépés előtt  megálltak egy kicsit egyenként és integettek a tömegnek.
Hihetetlen, hogy pont akkor ott voltunk és mindent jól láttunk, nagyon közelről. Rendkívüli élmény, mint amikor teljesen véletlenül a Szt.Péter tér felé kóborolva a szüleimmel megjelent II. János Pál.
A koronázási eseményekről tudósítás később.

2013. április 29., hétfő

Bloemencorso/ Virágkarnevál

Jó kis elmaradással küzdök, mert a "Bloemencorso" múlt héten volt és azóta már újabb virágos mókán is részt vettem, de legalább ez a biztos jele, hogy végre itt a TAVASZ!
Erre egyébként semmi más nem utal, mert az otthonival ellentétben az itteni hőmérséklet még mindig csak 10 fok körül van és a napsütés ellenére is nagyon hideg van, főleg, ha a szél is fúj. Szóval a kabát marad...:-(
A Bloemencorso hasonló felvonulás a debreceni virágkarneválhoz, feldíszített autók vonulnak végig több városon is, általában vállalkozások, szállodák reklámozzák így magukat.  Mi többen magyarok Sassenheimben néztük végig a felvonulást.

Íme néhány kép:


A traktor elmaradhatatlan kelléke minden bulinak















Holland uszoda

Közel a lakásomhoz találtam egy uszodát. Igazi családi hely, 1 úszómedence van, a többi ugrálós, örvénylős, hullámzós, sekély, gyerekekkel ideális.
Ehhez képest mindenki gumimatracokkal nyomul az úszómedencében, keresztben, átlósan, ugrálnak jobbról, balról, folyamatosan szlalomozva kell úszni. Egy alkalommal, amikor voltam, legalább leválasztottak 2 sávot azoknak, akik tényleg úszni akartak, de ez nem rendszeres. Igazi családi pancsolós hely, de állítólag van néhány profibb, tényleg úszásra kialakított hely is, úgyhogy még megyek felfedező körútra.
Ami nem tetszett az uszodában, hogy a belépő kifizetése után a szauna, ami olyan, mint egy zuhanyfülke, egy  +2 EUR-s érme bedobása után 10 percig melegít, majd magától elindul a zuhany. Élvezhetetlen. Hajszárítás 20 centes érme bedobással, kb 3 percig. Ha hosszabb  a hajad, dobj be újra. Persze konnektor semmi, pedig vittem az utazós hajszárítómat. Így a fürdőruhádban legyen egy beépített persely, mert minden aprópénzes megoldás. Miért nem lehet ezt az elején elintézni egy összegben? (ez egyébként is ilyen holland szokás, belépő, parkoló díj, wc, ruhatár, levegővétel....)
Amikor Pardubicében voltam, a belépőjegyet szektorokra és időtartamra tudtam megvenni. Úszás+wellness, 3 órára, adott összeg. Adtak egy karóra szerű szerkezetet, ami megnyitott minden ajtót, ahová mehettem, egy saját öltözőszekrényt is tudtam vele nyitni, zárni, a több helyen elhelyezett termináloknál leolvasva pedig megmondta, hogy még mennyi időm van és  hanyas számú szekrényben hagytam a ruháimat. Hajszárítás benne van az árban. Szóval itt 1:0 a csehek javára.

2013. április 27., szombat

Parkolási engedély intézése

Újabb bürökrácia adalék azoknak, akik esetleg Hollandiában gondolkoznak.
 Amszterdamban macerás a parkolás, a belvárosban alig van hely, hosszú várólisták vannak, kihalásos alapon lehet parkolóhelyhez jutni. (Parkolási joghoz)
Először a lakóhelyemhez tartozó "kerületileg illetékes önkormányzathoz" mentem be, ahol az albérletbe költözéskor beregisztráltam. Mellékesen megjegyzem, hogy a regisztrálás után bárhová megyek, bármilyen ügyet intézni, mindenki látja a címemet.
Onnan átküldtek egy másik "Cition" nevű szervezethez, mert a parkolási engedélyekkel ők foglalkoznak. Valószínű, hogy ez is kerületenként  más, mert közel volt a lakhelyemhez. "Dél-Amszterdam"-i kerületben élek.
Belépéskor ott ült 2-3 ügyintéző, akik kiadtak egy sorszámot az alapján, hogy mit szeretnék intézni.
Nem tudom, hogy mi mindent lehet még ott elintézni, mert több lehetőség volt, sok ablak, sok ügyfél.
Mire végigmentem a kis folyosón, a hívószámom fent villogott a kijelzőn.

A parkolási engedélyhez kellett:

-igazolvány, vagy útlevél
-Sofi szám (az itteni társadalombiztosítási szám)
-jogosítvány
-az autó papirjai
-igazolás, hogy vezethetem az autót (lízingelt, céges autó, nincs a nevemen)
-kitölteni egy holland nyelvű formanyomtatványt (ezekben kezdek jó lenni, bár ki tudja miket írtam alá eddig...:-)))
 -50 EUR 6 hónapos parkolási díj kifizetése azonnal. Persze kártyaleolvasó mindenütt van, a hivatalokban, nincs illetékbélyeg, szaladj a postára, csak lehúzzák/ lehúznak és már mehetsz is. :-)

Szerencsére a lakóhelyemen rögtön megkaptam az engedélyt, itt még nincs várakozási lista, van hely. Az engedély feljogosít arra, hogy egy adott körön belül parkoljak. Rendszám alapján beazonosítanak, nincs matrica, vagy egyéb móka, nem kell kitenni semmit.

Egyéb parkolási információ:
Sok helyen 2 órás időtartamra ingyenes a parkolás, csak a postán be kell szerezni egy egyszerű kék korongot, amin beállítható az érkezés időpontja és ezt kell kitenni a szélvédőre. Ilyet még nem szereztem, de hasznos, mert más városokban is használható, nem kizárólag amszterdami megoldás, van sztenderdizálás, úgyhogy majd intézkedek. 

2013. április 26., péntek

A sokszínűség szépsége

A munkahelyemen azt szeretem a legjobban, hogy nagyon sok különböző nemzetiségű ember van együtt. Azok az ismerősök, akik csak, vagy többségében hollandok által működtetett cégeknél dolgoznak általában rosszabb tapasztalatokkal rendelkeznek.
Minél több ismerősöm lesz a cégnél, annál inkább látszik, hogy a jó programokat nem a helyiek szervezik, hanem az itt élő külföldiek. Többségében fiatalok, általában még nincs családjuk, van idejük, energiájuk és kedvük is, hogy jó dolgokat találjanak ki és meg is valósítsák.
(A kocsmapultot mindig a spanyol ajkúak kezelik a céges rendezvényeken)
Amiről az elején azt gondoltam, hogy milyen klassz és nyitott Hollandia és a hollandok, milyen jó megoldások vannak, az sokszor az itt élő, sok pozitív energiát behozó külföldieknek köszönhető. Ez azért elgondolkodtató.
Egy este munka után beültünk 6-an csevegni egy sörözőbe. 6-an, 5 különböző nemzetiség, a kanadaiak voltak 2-en. Nagyon élvezem az ilyenkor elhangzó történeteket, a megannyi tapasztalatot, kultúrális különbségeket, humort. Megszólalunk egymás nyelvén, legalább néhány szót figyelmességből. (magyarul mindenki csak a "pálinkát" jegyezte meg....)
A vállalatunk nem véletlenül fordít figyelmet a sokszínűségre és hangsúlyozza, hogy milyen fontos. Rengeteg tehetséges ember, akik együtt sokkal többre képesek, kreatívak, motiválják egymást. Így könnyen jön a siker. 

Egy kötetlen esti séta Amszterdamban, képekben

A virégpiacon megjelent végre a tulipán
Anonymus mindenhol:

Kandeláber és holdvilág

A városban élő sok egér ellen macskák a házörzők.
Mozi a Rembrandt tér közelében. Tetszettek a fényei és az üvegablakok, persze telefonnal fotózva elég gyenge:
Végre a múzeumnegyedben sok-sok tulipán, még a szökőkút közepén is:




Jövő héten koronázás

Régebben említettem, a királynő lemondott a legidősebb fia javára, ezért most egész Hollandia a jövő heti királynő születésnapjára időzített koronázásra készül. Mindenhol narancssárga (az ország színe) zászlók, transzparensek, pólók, kalapok. Ezen a napon mindenki kiülhet a háza elé és árulhatja a megunt használati tárgyait ADÓMENTESEN! :-)
Ezen kívül buli lesz, sörözés és valószínűleg másnap az év leghatékonytalanabb napja.
A monarchia ellenesek készülnek egy kis tiltakozással, a rendőrök pedig gumibottal, vízágyúval, a mihez tartás végett, elvégre elég sok európai királyi család képviselteti magát a rendezvényen, nem hiányzik a botrány.
Expat kollégáim közül néhány kevésbé vállalkozó kedvű nem is akar kimozdulni a lakásából, nehogy valami tüntetésbe keveredjen. Állítólag akit ilyen helyen elkapnak a rendőrök, az pár nap elzárásra számíthat.
Szóval megyek fotózni, tudósítás jövő héten, vagy utána.....:-)

2013. április 14., vasárnap

Lakásavató Utrechtben, olasz módra

Francesco új lakásba költözött Utrechtben, ezért ő is tartott egy lakásavató összejövetelt. Nagyon szép, új építésű, modern lakást talált. Jellemző, hogy a vacsorán 6 különböző nemzetiség jött össze és hála Francesco itt élő unokatestvérének, Manuelának, bőséges kóstolót kaphattunk az olasz konyha megannyi ínyencségéből, olasz borral kísérve. Nagyon kellemes péntek esti levezetése volt a hétnek, nagyszerű emberekkel, érdekes beszélgetéssel.

2013. április 11., csütörtök

Budapest reklám


Budapest reklám a prágai repülőtéren, "a Duna gyöngyszeme, Budapest"
A cseh út alkalmával a repülőtéren Budapestet (és a cseh légitársaság oda tartó járatait) reklámozó plakátba botlottam. Megörültem a látványnak, ezt az örömöt még az sem csorbította, hogy a wc-ben volt a plakát.

A költészet napja

Egy nagyon fárasztó nap után, este a magyar költészet, a magyar nyelv játékos szépségében elmerülni annyira szép és jó volt, teljesen rendbetette a sok idegen szótól zsongó elmémet.

A 12 legszebb:

http://www.12legszebbvers.hu/cikkek/a-12-vers.html


2013. április 9., kedd

Putyin látogatása

Tegnap délután együtt érkeztem vissza Amszterdamba Putyinnal. Persze körülötte nagyobb izgalom volt, többen tüntettek ellene, főleg a melegek.
A szivárványos zászlókat félárbócra engedték, kitettek egy transzparenst, hogy melegek és punk zenekarok maradjanak a vonalon kívül, amerre ő jár és az egyik leghíresebb amszterdami transzvesztita énekelte a Raszputyin dalt átköltve Putyinra.
Mindeközben Putyin és Beatrix királynő karöltve járták be a Hermitage-ban Nagy Péter cárról szóló kiállítást, hogy ezzel is demonstrálják a már 400 éve tartó nagy holland-orosz barátságot.
Éppen hétvégén akarom megnézni ugyanezt a kiállítást, remélem sokat tanulok erről a híres holland-orosz barátságról, mert eddig ez nem nagyon volt a tudatomban.