2013. január 27., vasárnap

Tél

Gyakorlatilag a fél ország egy stég és a hollandok csak úgy építették. Terület kell, a németeket lerohanni nem jó ötlet, így pacifista módon nyugat felé terjeszkednek. Gátat építenek, lecsapolnak, feltöltenek és máris növelték az ország területét 30 km2-rel. Időről időre.
Hihetetlen mérnöki teljesítmény, tonnányi anyag megmozgatása, szél és hullámverés erejével kalkulálni, extra zárógátak, vészterv katasztrófa esetére, stb. Pl. holland szakemberek építetik New Orleans elé a védőgátat, hogy a jövőben ne történhessen meg egy újabb katasztrófa.
Az itteni mérnökök kifejlesztettek egy speciális vízelnyelő aszfaltot. Elnyel bármennyi esőt, nincs tócsa, repedés, kátyú. 
Hogy jön ez a télhez?
Egy ilyen fejlett országban, ahol ilyen szakemberek és megoldások vannak, teljesen lebénulnak 2 cm hótól.
A vízelnyelő aszfalt hidegben visszadobja a felszínre a vizet, ami az útra fagy.
Amint elkezd szállingózni a hó, a vonatok késnek, ha eléri a 2 cm-t, már nem is járnak többé, legfeljebb a főbb vonalakon, akkor is jelentős késéssel.
Az utak és a kerékpárutak tökéletesen letakarítva, a járdán érintetlen hóréteg, a kórházban jó sok lábtörés.
Nem sepernek havat, mert "úgyis elolvad". Most pórul jártak, mert már 2 hete áll a hó, szokatlan módon, tartós a hideg. Itt jön az újabb helyi szenvedély, a korcsolya. Amint vékony jégréteg jelenik meg a csatornákon, mindenki korcsolyázni kezd....azt mondták, nem baj, ha vékony a jég, csak akkor nagyon gyorsan kell menni....:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése