2013. január 30., szerda

Királyság van

Hétfő este lemondott a 75 éves királynő, helyette a legidősebb fia lesz a király.
Milyen mesebeli, hogy itt van királynő és 3 királyfi és most a legidősebb elnyeri végre a trónt, meg a vele járó feladatokat. Bezzeg a szigetországi várományos sosem kerül sorra. :-)
146 év után lesz királya Hollandiának, eddig királynők voltak és nagy valószínűséggel ezután is azok lesznek, mert a leendő királynak 3 lánya van.
A lemondásnak, hatalom átadásának hagyománya van, már Beatrix nagyanyja és anyja is lemondtak a trónról az utódjuk javára, amikor úgy érezték, hogy eljött az idő.
Az új király személye körül persze vannak viták, van aki nagyszerűnek tartja, hogy ilyen hagyományai vannak az országnak, van aki túl anakronisztikusnak és költségesnek tartja a királyi családot (az is). A király fiatalkorában kicsapongásairól és bulijairól volt híres, az egyetem alatt a "sörös" becenevet kapta. Egyébként történész diplomával rendelkezik, a hadsereg  és több nemzetközi szervezet tagja.
Április 30.-a volt eddig a királynő napja, a hivatalos ünnepségek és a koronázás most is akkortájt lesz, a király napja április 27.-e lesz (a leendő király születésnapja).
A Miskolci Egyetemen olyankor vannak az egyetemi napok. Nem hiába, tavasszal mindenhol kell valami jó kis indok a bulira. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése