2012. augusztus 31., péntek

A mai nap jó híre, találtam lakást! :-)

Végre, október 1-től saját fészkem lesz. Akit érdekel, az alábbi linken megnézheti, hogy milyen, de remélem az ingatlanosok hamar leveszik a honlapról, mivel elkelt:

http://amsterdam.interhouse.nl/en/property_listing/detail/q/object/AMS-0383/office/2

Optimális távolságra a munkahelytől és a belvárostól is,  nagyon jó közlekedés, az egyik metró és  villamos is jár arra, parkos, fás, nyugodt részen és még bevásárlóközpontok is vannak a közelben. Minden, ami kell. :-) 

2012. augusztus 30., csütörtök

Párolt zeller vodkával

Szeretem a halból készült ételeket és szerencsére itt minden nap van a menzán halas étel. Az egyetlen visszatartó erő, hogy a legfurcsább köreteket adják mellé, ami egészséges szerintük, de nem néz ki jól és nem finom, vagy legalábbis nekem nagyon szokatlan (párolt édeskömény, csicseriborsó keverék, felismerhetetlen zöldségmix). Ma a hal mellé párolt zellert adtak, amin néhány kakukkfű szálacska is árválkodott, de gondoltam majd kompenzálom némi sültkrumplival.
Meglepő módon a párolt zeller rendkívűl ízletes volt, tökéletesen passzolt a halhoz, úgyhogy erre máskor is rámozdulok.
Az egyik kollégám  -aki dán és sokkal vidámabb és életrevalóbb, mint a hollandok-,  dolgozik együtt a volt munkahelyem orosz és majd talán az ukrán gyártóegységével is. Ennek megfelelően folyamatosan van a fiókjában egy-két üveg paprikás vodka, amit reggel 9-kor és délután befejezésképpen szokott végigkínálni. Ma hosszú napunk volt, de már 5-kor vodkáztunk, hogy bírjuk a további megpróbáltatásokat. Vidám így a munka mi tagadás....:-)

2012. augusztus 29., szerda

Otthoni látogatás

Augusztusban hazalátogattam. Az a jó, hogy nagyon közel van, hátszéllel 1,5 óra repülővel. :-)
Nagyon jó, hogy mindenki magyarul beszél, már a reptéren is. Nagyon jó, hogy mindennek olyan finom, élvezhető íze van. Ami extra és semmihez sem hasonlítható, a nagynéném süteményei, kellemes beszélgetések barátokkal; kocsmában, kávézóban, füves udvaron, bárhol, a lecsózás a quality-s lányokkal, mozi, a családi együttlétek, anyukám által főzött finomságok, apukám gyümölcsei, a füves Bükk fennsík. Mindaz, ami itt nincs. Megérte a +3 kg. :-).
Bükk, Bánkút


Amstel parti séta



A második hotelem az Amstel folyó közelében volt, ezen a környéken lenne jó lakást találni, de mivel egészséges közelben van a belváros és a munka is, ezért lepukkant lakásokat kínálnak horribilis áron...
Azért a folyó partján jó sétálni és mostanában annyira meglepően jó az időjárás, hogy kiültem olvasgatni a partra munka után. Ráadásul valami holland fesztivál is volt az egyik parkban, kis színházi jelenetekkel, sok zenével (hollandul), ami tökéletes volt háttérzajnak.
Nagyon tetszik, hogy hétköznap ellenére sok helyi kis csónakokkal kint van, a folyón vacsoráznak, söröznek barátokkal.




Philips székház az Amstel parton


Fénzviszonyok este 9-kor



2012. augusztus 27., hétfő

Globális felmelegedés

New! English below (short version...for trial..:-)!

Ezen a hétvégén sétálva ismét sok meleg párt láttam.
Középkorú férfiakat, ahogy együtt tolják a feltehetően adoptált kínai csecsemőjüket, jegygyűrűvel a kezükön. Több ilyen párt láttam, itt ez teljesen természetes.

Ezt megfejelve, az egyik kollegam, lelkesen meselt a huga eskuvojerol, hogy jo volt, klassz volt a hangulat, de voltak erdekes szokasok.
Megkerdeztem, hogy miert es milyen szokasok, mondta, hogy mert 2 lany hazasodott ossze.
 Erre azert nem szamitottam, de majdnem minden kollega emlitett ilyen eskuvot a csaladjabol, mondtam nekik, hogy mi meg nem tartunk itt.

This weekend while I was walking in the center, I have seen many gay parties again.
Middle-aged men, as walking along with their Chinese, probably adapted babies, wedding rings on their fingers. I have seen several of these parties, it is quite natural here.

2012. augusztus 21., kedd

Holland eskuvo

Az egyik holland kollegamnak kulfoldi a felesege. Egyutt setaltak, amikor unneplo, elegansan feloltozott emberek csoportjat lattak meg, eskuvo volt eppen.
Lattak az elegans volegenyt, a vofelyt, a kollegam felesege pedig megallt es varta a menyasszonyt.
A kollegam mondta neki, hogy ideje menni. A feleseg mindenaron latni akarta a menyasszonyt. Vegul a kollegam felvilagositotta, hogy itt nem lesz menyasszony, csak a volegeny es a "vofely".
Asszony reakcioja: menjunk gyorsan sorozni.

Tehenek

Mostanaban nagy volt a csend, mert otthon jartam. Nagyon jo volt, de majd errol kesobb irok.
A mai bejegyzessel egy altalam frissen felfedezett holland hobortot akarok megosztani, mert 2 napja ezen vihoraszok.
Kitalaltak a holland farmerek, hogy segit megtalalni onmagunkat, a belso enunket, ha teheneket olelgetunk.
Szoval letezik tehen olelgeto turizmus, tobb farm hirdeti magat, az alabbi szoveggel:
"Kiegtel? Szomoru vagy? Felfrissulesre van szukseged? - masszazs, seta, vagy mit szolnal egy tehen olelgeteshez"
Az alabbi honlapon lehet olvasgatni errol bovebben, ha valakit lenyugoz a tema:

http://environmentalstew.wordpress.com/2010/11/27/cow-hugging-in-holland/

Mindezt felulmulta a beszelgetes a munkahelyemen, amit a temarol folytattunk a kollegaimmal.
Hollandok:
"A tehen nagy es felelmetes allat, lattatok mar kozelrol? Nem gondoltam volna, hogy ilyen hatalmas.... csinaljunk olyan treninget, hogy minden kulfoldit igy tegyunk probara. Meg kell olelnie egy nagy es felelmetes tehenet".

Ekkor mar annyira rohogtem, hogy nem birtam vissztartani sem...
Megosztottam veluk, hogy a nagyszuleimnek voltak tehenei, olelgettem kis bocit es hajkurasztam is a "felelmetesen nagy es hatalmas" allatot, kb 4 evesen is. Ezzel megleptem oket es elkezdtek tanakodni, hogy akkor lehet, hogy nekik kene tehenolelgeto trening....
Szeptemberben megyunk treningre, alig varom, hogy mi lesz. :-)

2012. augusztus 5., vasárnap

Vasárnapi piac

Vasárnaponként az egyik téren kacatos piac van, szétnéztem, átlagos mindenfélét kínáló piac, ruhák, kínai cuccok, régiségek. A hollandok még egy-egy régi szöget, ajtókilincset, csempedarabot is próbálnak hasznosítani, vagy eladni.
Néhány régi csempét találtam, hasonló bölcsességekkel, mint nálunk a régi falvédők:
"Ez a ház elég tiszta, hogy egészségesek legyünk és elég piszkos, hogy boldogok"
"Az egyik módja, hogy megóvd az arcod, ha az alsó felét zárva tartod"
A vízbe pisilő alak melletti szöveg: "Sose igyál vizet"

"Ahhoz, hogy megvalósítsd az álmaidat....Kelj fel!"
"Napi ima: Drága Uram, kérlek segíts nekem, hogy tartsam azt a nagy számat addig, amíg tudom végre, hogy miről is beszélek"

Gay pride parade / a meleg büszkeség fesztiválja

Tegnap egész Amszterdam rózsaszín volt. A meleg büszkeség felvonulás hajókkal történt, a csatornákon. Hihetetlen hangulat volt, rengeteg ember, klassz zene és sok ember csatlakozott kisebb hajókkal bulizni a melegekhez. Cégek, hivatalok, városrészek is indítottak hajókat. Mindenki mosolygott és élvezte a napot, még akkor is, amikor eleredt az eső.
 A képeket ajánlom kedves volt kollégáim figyelmébe, akik eddig lezáratlanul felejtették rendszeresen a számítógépüket, vagy ezután fogják úgy felejteni, amikor Iliász a környéken van. :-)
Íme a képek, telefonnal készültek:


Rózsaszín konfetti felhő

Igazi bőrszerkós tánc




Hatalmas tömeg nézte a felvonulókat

Újpest....:-)

A helyi rendőröknek külön hajója volt

Ferencváros...:-)

Éltáncos az esőben

Az eső senkit sem tántorított el

Srácok skót szoknyában

A buli kedvéért csatlakozott helyi lakosság



Különféle jelmezesek

Férfiak holland népviseletben...persze nőiben

Végül a "tökös" rózsaszín nyuszik

2012. augusztus 3., péntek

Miért jó Amszterdamban sétálni?

Amszterdamban azért jó sétálni, mert mindig történik valami érdekes, vagy látok olyat, ami nekem nagyon tetszik:
Szocializmust idéző régiségkereskedés kirakatában egy magyar felirat "Kálitrágyasó Termésfokozó" sok Lenin szoborral együtt.

A melegek utcája a "meleg büszkeség" hetének hangulatában. Nagyon jó hangulatú buli van, lezártak egy utcát, hangos zene, barátságos, mosolygós arcok.


Szivárványos zászló mindenhol

A kelléktár a bulihoz
A szálloda előtti dekoráció egy görbe éjszaka után kiegészítésre került. :-)
Amit nem szeretek Amszerdamban, az pedig az alábbi kép, ami a szállodámtól kb. 50 méterre készült a belvárosban:

Lakás keresés

Lakás keresés fronton semmmi előrelépés. Ennek több oka is lehet, az egyik pl az, hogy a hollandok, beleértve az ingatlanosokat is, 2-3-4 hétre eltűnnek szabadságra.
Szerintem a piacon található összes lakást megnéztem már a neten, többnek írtam, semmi válasz, vagy csak hébe-hóba. Emiatt fizikailag nem tudtam túl sok lakást megnézni, amit láttam, vagy nem tetszett, vagy egyszerűen nem voltam hajlandó olyan áron kivenni, amennyiért kínálták.
Elég széles körben nézek, de a "bútorozott" sokszor annyit jelent, hogy van egy kanapé, egy étkező asztal székekkel és egy ágy. Az, hogy milyen környéken van sokszor nagyon felveri az árat, a lakás meg lepra hatású 1400 EUR-ért / hó.
Szóval nehézkesen haladok. A kiadók csak ügynökségen keresztül szeretnek kiadni, mert akarnak biztosítékot, hogy az albérlet fizetve lesz.
Az ügynökségek rendesen ellenörzik a leendő bérlőt, az alap, hogy munkaszerződést akarnak látni. Azért az nagyon pozitív, hogyha megmondom hol dolgozom, akkor általában megnyugszanak és nem kérnek igazolásokat. Jó neve van a cégnek.
Utána persze levesznek egy havi bérleti díjat, ha létrejön az üzlet. Ennek reményében elküldte nekem az egyik ügynök ugyanazokat a linkeket, amiket már láttam.
4-ből kettő már a fényképeken is lepra volt, 2-nek írtam már vagy két hete, de semmi reakció. Írtam újra, erre jött válasz, hogy már kiadták...
Ma felhívott az egyik, hogy a Piantage Badiaan lakással kapcsolatban beszéljünk. Mondtam, hogy az jó, de fogalmam sincs róla, hogy melyikről beszél. Erre kiakadt, hogy én írtam, hogy meg akarom nézni, persze, meg még 15 másiknak is... Vezetek a lakásokról listát, hogy melyiknek írtam, stb, csekkoltam, ezeknek kb. 2 hete írtam, ki emlékezett már rá, jó a reakcióidő.

Metró

A metró belülről nagyon színes, ki van dekorálva, kocsinként más-más témával, fotókkal, dekortapéta szerűen. Talán emiatt, még sosem láttam itteni metrón graffitit.
Az illusztrációk között megtalálható a teljesség igénye nélkül: az erdei mesejelenet, különböző statisztikai adatok, térképek, az Amszterdamban található nemzetiségek felsorolása, szótár lapok, stb.
A kedvencem az a kocsi amely egy indiai metrón készült képekkel van kitapétázva. A hollandok kényelmesen ülve, a jó állapotú metrókocsikban szemlélhetik, ahogy Indiában, egy ütött-kopott, rozsdás metróban az emberek totálian egymáshoz nyomódva, szemmel láthatóan nem túl lelkesen utaznak. Szerintem ez pont elég, hogy értékeljék milyen jó nekik..:-)
Ahogy ezt leírtam, sikerült lefotózni is...:-)
Indiai arcok a metrón
Ezek után egy fárasztó munkahelyi nap után a metrón az alábbi kellemes, szívderítő meglepetés ért:

A szerelem szó a világ minden nyelvén szerepelt a metró oldalán, nekem a magyar a legszebb.