2014. február 15., szombat

Lakásnézőben

Ma megnéztem 2 potenciális lakást. Az egyiknek az volt a nagy előnye, hogy nagyon közel van a mostanihoz, ami leegyszerűsítette volna a költözést, de az egész egy lepratanya volt. Még benne laknak az előző albérlők és nagyon elhanyagolt állapotban volt az egész, amin még egy alapos takarítás sem biztos, hogy segített volna (1400 EUR/ hó, rezsivel együtt).

A másik bútorozatlan volt, de mivel bútorozva hírdetik, a tulajdonos, bebútorozza alapbútorokkal, ha kell. A környék, ahol van ismeretlen számomra. Egy nagy főúton helyezkedik, földszinten, az utcára néz, tehát mindenki belát, aki arra sétál, ha nincs behúzva a függöny. Elég tágas, a konyhája majdnem teljesen új, szép, régi hajópadlóval, 2 szobával+ nappali+étkező és egy hatalmas, elhanyagolt kerttel, amiben van egy nagy dobogós, kb 50 nm2-es terasz. Tetszene a kert, de az elején sok munka lenne vele.
A fürdőszoba viszont nagy kérdés. Fel vagyok rá készülve, hogy a fűrdőkádról valószínűleg le kell mondanom, de azért egy kis szekrénytől többet várnék. A "fűrdőszoba" itt egy kis fülke, egy wc és egy zuhanysarok, ahová nagyobb termetű ember már beszorulna, a mosdókagyló pedig akkora, mint egy köpőcsésze....mindez potom 1500 EUR-ért...

Az ügynökömtől viszont el vagyok ragadtatva. Valda egy igazi üdítő jelenség itt, persze nem holland. Ez már abból is látszik, hogy hétvégén is hajlandó lakásbemutatókat tartani.
Holland ingatlanos hétköznap 9-17 óráig szervez bemutatókat és nem rugalmas egy cseppet sem, valamint nem ajánl ingatlant, hanem megmutatja, amit én találok.

Valda már összegyűjtött nekem néhányat, azokat járjuk végig, valószínűleg holnap és hétfőn is megyünk nézni újabbakat.
Dél-Afrikából származik, Fokvárosban nőtt fel, biztosan 50 éves elmúlt már, kicsi fekete hölgy, csodásan csillogó, élénk fekete szemekkel és annyi energiával és lelkesedéssel, mint egy kislány. Van egy 6 éves unokája és nagyon bölcs.
12 évig élt Svédországban és 12 éve él már Hollandiában is, svédül tökéletesen beszél, de hollandul nem hajlandó megtanulni. :-)
Nagyon segítőkész rögtön válaszol minden e-mailre, üzenetre, biztató kezdet a sok ügynök után, akik napokig nem válaszolnak.

2014. február 13., csütörtök

Diplomáciai bonyodalom, a tulipán és a medve meséje

Ezt a bejegyzést még 2013-ban kezdtem el...most itt az ideje, hogy végre befejezzem:

Úgy kezdődött a történet, hogy 2013 a 400 éves holland-orosz barátság emlékéve volt. Amszterdamban, rengeteg színvonalas programmal, kiállítással, ami mind a nagy barátságot mutatta be, ami eddigi tanulmányaim során elkerülte a figyelmemet.

Persze ahogy teltek a hónapok, a cukormázas felszín alól kibukkant egy-két kevésbé baráti esemény.

Egy orosz diplomatát letartóztattak Hágában egy csütörtök délután. Olyan részeg volt, hogy nem tudta igazolni magát, sem beszélni, sem járni nem bírt már,  reggel, józanodás után viszont hőbörögni kezdett.
A szomszédai hívták rá a rendőröket, mert az udvaron verte a gyerekeit. A hollandok nem cicóznak, ha az esőben kint hagyod a kutyád, akkor az állatvédők fognak kopogtatni az ajtódon rövidesen.

Pár nappal később Moszkvában megvertek egy holland diplomatát, álarcosok törtek be a lakásába és alaposan helyben hagyták.
Természetesen a 2 eset között semmilyen összefüggés nincs, de novemberben kérdéssé vált a király látogatása Moszkvában, amit végül megtett.

Kollégáim elmesélték, hogy 2 nagy konfliktus téma van a két állam között hosszú idő óta, a homoszexuálisok és a Greenpeace. Ami a toleráns, nyitott hollandoknál természetes és elfogadott, az vörös posztó és üldözendő a másik országban.

Ezen a 2 témán valószínűleg még jó ideig vitáznak majd. A holland olimpiai csapat zászlóját majd egy homoszexuális sportoló viszi, cserében majd megint véletlen baleset ér egy holland diplomatát...nincs is nagyszerűbb egy 400 éves barátságnál.



Albérlet vadászat, ismét...

Tegnap a főbérlőm bejelentette, hogy visszaköltöznek Amszterdamba, tehát március végén költöznöm kell új helyre, persze előzékenyen közölte, hogy akár meg is vehetem a lakást potom 215.000 EUR-ért. (Ha már másfél éve úgysem tudja eladni...)
Most úgy döntöttem, hogy inkább csak költözök.
Azt hiszem a kezdet kezdetén már leírtam az albérlet keresés kálváriáját, nem nagyon vágyom az újabb fordulót, de abban bízok, hogy egy szebb és jobb és persze olcsóbb albérletet találok majd (örök idealista :-))).
Szóval nekiugrottam az összes ismert és ismeretlen weboldalnak, már 2 ügynökkel vettem fel a kapcsolatot, elvileg ma már néztem volna egy lakást, amit végül lemondtak, mert kiadták időközben.
Következő vizit szombaton és hétfőn és megy az egyezkedés egy 3. lakásról is.

Mostanra már elég világosan tudom, hogy a város melyik részén szeretnék lakást találni, azt is nagyjából mennyiért.
Aztán jönnek az apróságok, amik jelentéktelennek tűnnek, de aztán persze mégis:

-jó lenne, ha parkolási engedély rögtön elérhető lenne / közelben elektromos töltős parkolási lehetőség
-1, 2 hálószoba
-fűrdőkád - mégha többnyire zuhanyt használok is, néha azért egy igazi elmerülés egy esős nap után, felbecsülhetetlen
-padló (:-)) - persze nem zárom ki az új építésű, padló nélküli albérletet sem. Kicsit macerásabb, de hosszú távon jobban megéri
-sütő
-biciklitároló
-mennyi időre írjak alá- sok főbérlő minimum 1 évet akar

Az elkövetkező 1 hónapban fél szemmel a hírdetéseken leszek.
Többen is keresünk most kinti magyarok, az sem kizárt, hogy a végén majd összeköltözünk egy nagy vidéki házba. :-)