2014. március 23., vasárnap

Lovas farm

Régóta fontolgatom, hogy újra kezdek lovagolni itt. Közel a lakásomhoz van lehetőség, elegáns lovarda, de kolléganőm ajánlott egy farmot, ahová sokkal nagyobb élvezet járni, mert olyan, mintha otthon lennék. Régen, otthon javarészt olyan helyeken lovagoltam, ahol a lovak inkább hobbiból és szeretetből voltak jelen, a tanyák fő profilja vagy a malac, bárány, vagy tehén-tej volt. Itt is pont egy ilyen helyet találtam végül szimpatikusnak.
Ez egy nagy tejtermelő farm, sok tehénnel, kisbocikkal és lovas oktatással, elsősorban gyerekeknek, pónikon, de van legalább 16 felnőtt ló, bértartásban is.
A tanya Amsterdam északi határától 1 km-re van, 20 perc alatt odaérek autóval és nagyon élvezem a friss levegőt, az állatokat, a lovakat. Néhány tanya van egymás közelében, kis holland meseházak, zöldre festve, nagyon kellemes környezet, senki sem gondolná, hogy a főváros tövében ilyen békés, tanyasi környezet megtalálható. Persze van néhány fényűzőbb ház és mindenhol Porsche áll az udvaron, valószínűleg jó környék.
Megyek minden szombaton, a lovam neve Dó. Megbízható, jól képzett, nyugodt ló és szeret dolgozni, élvezi a rohangálást (én is). 

Az állatokkal nagyon példásan bánnak, minden lovon speciális takaró van, amikor a szabadban vannak, lóra felszállni csak fellépőről szabad, nehogy megerőltessük a hátát.

A farmon van egy kis bolt is, ahol a helyben készült termékeket lehet megvenni, tejet, sajtot, zöldségfélét. A sajtjuk fantasztikus.

Farm

Pulcsis lovak



Kisboci mellett egy foci, hogy ne unatkozzon



"Pulcsis" Dó

Elkényeztetett gengszterlovak :-)



Dó, a kedvencem :-)

A selyemút története a Hermitage-ban

Múlt vasárnap ellátogattam a Hermitage múzeumba, ahol egy időszakos kiállítás nyílt a Selyemútról.
 Ez a több, mint 7000 km hosszú kereskedelmi útvonal kötötte össze Ázsiát Európával és Észak-Afrikával.
Nemcsak a termékek kereskedelme miatt volt jelentős a szerepe, hanem a kultúrális, technológiai ismereteket is megosztott a kontinensek között.
A kiállítás az útvonalon történt ásatások leleteiből merít, gyönyörű ezüst kézműves termékek, 2000 éves selyem ruhaneműk, selyemre, vászonra, fatáblákra festett vallási, történelmi jelenetek, buddha ábrázolások.
 1,5 óra alatt végigjárható, igényesen kialakított tárlat. Szeptemberig látogatható:

http://www.hermitage.nl/en/


Nukleáris csúcstalálkozó

A következő néhány napban Hágában nukleáris csúcstalálkozó lesz.
Obama is itt lesz, magángéppel érkezik és a kedvenc limuzinját is ideszállítják a kedvéért. Amszterdamot is meglátogatja, ezért a Rijks múzeum köré 2 konténernyi magas védőfalat emeltek (konkrétan konténerek), hogy a környéken lakók se láthassák, hogy mikor, mi történik és megvédhessék az elnököt.
A tűzszerészek napok óta járják az autópályákat, ellenőriznek minden hidat, helikopterek köröznek folyamatosan a város fölött, a Hága-Rotterdam-amszterdami reptér környéki utak időszakosan le lesznek zárva, fokozott ellenőrzések lesznek, hatalmas dugókra lehet számítani, mindnekinek azt javasolják, hogy inkább otthonról dolgozzon ebben a néhány napban.
Kedden el kell jutnom az eindhoveni reptérre az édesanyámért és a keresztanyámért...kalandos lesz. :-)
Több millió EUR-t költ az ország a biztonságra ezért a néhány napért. Elgondolkodtató, hogy mennyi minden másra lehetne költeni ezt a pénzt. A találkozót megoldhatnák videókonferenciahívással is, mindenki kényelmesen, a biztonságos erődjéből.

2014. március 21., péntek

Új lakás

Sikerült új lakást találni, a jelenlegitől kb 500 méterre, közelebb az Amszterdami erdőhöz (Amsterdamse Bos), ami kiváló bicajozós terep szép időben, legalábbis nálam ez még mindig kitétel, hogy legalább az eső ne zuhogjon.
Jó néhány lakást megnéztem, ez frissen festett, modernebb, mint a mostani, hatalmas erkéllyel és teljes falnagyságú ablakkal, nagyon megtetszett.

Persze kompromisszumok itt is vannak, nincs fűrdőkád, a konyha kicsi, viszont van sütő és van lift!

Kádat sütőért! Így végre újra lehet igazi sütőben készült ételeket, sütiket, kenyérlángosokat csinálni, nem pedig a kombimikróval kísérletezgetni, ami most nagyobb öröm lesz, mint egy kádba merülés. Majd otthon (Magyarországon) bepótolom ezt a veszteséget. :-)
Dobozolás elkezdődött, költözés jövő héten. Ízelítőnek 2 kép a nappaliról:


Március 19. választások

Mint európai uniós állampolgár autómatikus szavazójogot kaptam Hollandiában.
Megérkezett a címemre a szavazócédula, az összes szükséges tudnivalóval. (hollandul).
Kicsit szomorú, hogy ahhoz viszont, hogy Magyarországon szavazzak, külön regisztrálnom kell.

Március 19.-én zajlott a helyi "önkormányzati" választás, ahol szavazhattam (volna) az amszterdami városi tanács tagjaira és a lakóhelyem szerinti "kerületi tanácsra" is.
Mivel nem voltam felkészülve a pártokból és a jelöltekből, nem mentem el szavazni, gondolatban bocsánatot is kértem az egykori szüfrazsettektől.
A holland liberalizmus oda vezetett, hogy rengeteg párt juthat be a parlamentbe, akár 1 megválasztott képviselővel is be lehet jutni. Emiatt mindig valami nagy koalíciót alkotnak, ahol sok hasznos eredeti választási ígéret vész el a megegyezés oltárán.
Számomra a D66 nevű párt a legszimpatikusabb, ami valahol középen helyezkedik el, kicsit konzervatív, liberalizmust hírdet és az oktatás fejlesztésében látja a lehetőségeket. Az egyik legnépszerűbb párt.
Persze itt is szerepelnek durván szélsőséges pártok. Az egyik legvéresszájúbb szónok a megnyilvánulásai miatt kb 10 éve már biztonsági őrökkel körülvéve megy mindenhová.
A mostani ötlete az volt, hogy minden marokkói térjen vissza Marokkóba (kb a lakosság 2%-a). Akit valamilyen büncselekmény elkövetése miatt elfognak, attól vegyék el a holland útlevelet és küldjék (deportálják...) vissza Marokkóba. A török párthívek lelkesen kántáltak vele. Az eszükbe sem jut, hogy ma Marokkó, holnap Törökország?