2013. február 20., szerda

A csokiszerzés kálváriája, avagy hogy lesz 60 centből 300 EUR

Nagy multicég a miénk és bár már 11 éve ebben a közegben dolgozom, nehezen szokom meg (vagy értem meg), hogy bizonyos folyamatok segítségével csak bonyolítunk egy-egy adott helyzeten, ahelyett, hogy gyorsan megoldanánk, alkalomadtán egy jól sikerült rúgással.
Az alábbi esetet az egyik holland kolléganőm mesélte tegnap, a végkifejletkor, de az eset a múlt héten kezdődött:

Kolléganőnk, az egyik délután lement a büfé szintre az automatához egy csokiért (karamellás kekszes, csokis kitartás az esti munkához, sokszor alkalmaztam már én is), viszont a csoki a pénzbedobás után felakadt és nem esett le.
Szólt a büféseknek, hogy felakadt a csoki (jelzem én már itt elintéztem volna az ügyet egy rúgással).
A büfések elzárkóztak, mert az autómaták működtetése és a külső cég kontrollálása az üzemeltetéshez tartozik, de azért felhívták kolléganőmnek az üzemeltetést.
Az üzemeltetés mondta, hogy nekik lehet, hogy van kulcsuk az automatához, de indítson róla egy "case"-t, vagyis ügyet, a belső intranetes felületen (ami olyan bonyolult, hogy legalább 20 perces szüttyögés egy ilyet elindítani).
Kolléganőm mondta, hogy siet, mert konferenciája lesz, most erre nem ér rá.
Később az üzemeltetés, újra hívta, hogy még sincs kulcsuk, csak gondolták, de majd szólnak a cégnek, aki üzemelteti az automatákat.
Majd kapott egy újabb levelet, hogy nagy baj van, már nincs ott a csoki. (4 nappal később....)
Tegnap kapott egy újabb levelet, hogy nagyon sajnálják az esetet és készítsen egy költségriportot az elbukott csoki áráról (újabb 20 perces rendszer szüttyögés)  és megtérítik neki a kárt...

Ekkor röhögött fel hangosan és elmesélte nekünk a történetet, aztán elmélkedtünk egyet, hogy hány napig, hány ember, mennyi munkaidőt töltött azzal, hogy megoldják egy 60 centes csoki esetét és ez így vajon mekkora költség a cégnek. Kb.300 EUR-ra saccoltunk.

Boom Chicago előadás

A múlt hét különösen fárasztó volt a munkában, valahogy karácsony óta egyre több a feladat. Itt is utolért az a jó szokás, hogyha valamit jól csinálok, akkor kapok mellé mást is, de most nem ez a lényeg, hanem, hogy már csütörtökön elég volt a hétből, ezért engedve egy szíves meghívásnak csatlakoztam kedves ismerősömékhez egy előadásra. Már eleve a tény, hogy aznapra kaptam színházjegyet nagyon szuper volt, az előadás pedig angol nyelven, a magyar, Rudolf Péterék féle Beugróhoz hasonlított, vagyis főként rögtönzésre épült, a közönségtől kért és kapott szavak és kifejezések mentén. Szórakoztató és nagyon vicces volt, igazán jól esett kiengedni. Azért azt is el kell ismerni, hogy semmilyen nyelvvel nem lehet úgy játszani, mint a magyarral. :-)

A társulat honlapja:

http://www.boomchicago.nl/


Hajápolás boszorkánykonyhásan

Kipróbáltam egy természetes hajápolási szert, amit a "Bükki füves ember", Gyuri bácsi ajánlott.
Kezdtem a diólevél forrázatával átöblíteni, majd kipróbáltam a tejszín+citromlé keveréket is, amit fél órán át a hajamon kellett hagyni. Gondoltam a fél órát a kádban elterülve, olvasgatva várom ki és ez így is lett. :-)
A diólevéltől szerintem sötétebb lett a hajam, a tejszínes keveréktől pedig száradás után kétszer annyi hajam volt, vagy legalábbis úgy tűnt látványra és tapintásra is, úgyhogy érdemes belevágni, de szigorúan a leírt körülményeket megtartva, tehát fél óra kádban pihenés olvasással. Garantált a hatás! :-)

2013. február 4., hétfő

Lighting fesztivál

Január második hetétől dermesztően hideg volt, jeges széllel. Egy hónapon keresztül tartott a "lighting festival" (világítás fesztivál), ami több helyszínen, többféle, fénnyel kapcsolatos  rendezvénnyel  vidította a téli sötétben a szíveket. Néhányan a magyar csapatból lelkesen nekivágtunk a hideg éjszakának, hogy felfedezzünk néhányat a szépséges fényekből. Persze ismét csak telefonnal felszerelkezve vágtam neki, nem gondoltam, hogy még fotózni is fogok, így a képek csak a hangulatot próbálják visszaadni, a káprázatot nem:











2013. február 3., vasárnap

Szombati műsor

Tegnap Dr. Csernus Imre tartott színvonalas előadást Amszterdamban a "Comedy Theatre"-ben.
A magyar fiatalság elég szép számmal képviseltette magát majd az előadás után közösen mentünk vacsorázni, ahol a kedvünkért a fél thai éttermet átrendezték. Kellemes kis nap volt ez is.

Könnyed vasárnapi séta

Ez az írás hetek óta készül, január 6.-ai +10 fokban történt sétámnak kívánt emléket állítani, de a képek szerkesztgetése, negyedévvége a munkahelyen és még sok egyéb miatt csak késlekedett......szóval következzen most kevés szöveg és sokkal több kép:

Tegnap érkeztem vissza Amszterdamba. Vasárnap kisütött a nap, ezért rögtön elindultam sétálni, hogy kihasználjam a gyönyörű időt. 10 fok volt, napsütés, teljesen tavasz, sokan kocogtak sortban.
Az utcában, ahol lakom legalább 3 templom van. Ezek teljesen beleolvadnak a mai modern építészet egyéb épületei közé, gyakorlatilag óvoda, fogorvos, öregek otthona, étterem, templom, egy kaptafára épült, kívülről semmi különbség. Egyedül a "kerk" (hollandul templom) felirat és itt-ott egy harangláb szerűség árulkodik az épület funkciójáról, itt-ott egy kereszt, de sehol egy torony, vagy felekezeti megkülönböztetés, tehát csak tippelni tudok, hogy van egy katolikus, van egy református és van egy  3, körülbelül 500 méteren belül. Az egyiknek az udvarán még állt a Betlehemi jelenet, ezt le is fotóztam:


10 percnyire a lakástól az emeletes házak aljában bárányok legelésztek, kerítéssel elkerítve:



Még tovább sétálva jöttek a tanyák és lovak, teljesen vidéki hangulat, mindez Amszterdam belvárosától 30 pernyire:








Érthetetlen módon, de zöld rikácsoló papagájokkal van tele a város, úgy repkednek, mint otthon a verebek:




Az amszterdami erdő szélén bárányok és tehenek:



Szélmalom:

A környéken lakók rendszeresen etetik a vízimadarakat, akik ezt gyakorlatilag már el is várják. Ha valaki közelít a part felé, már úsznak is ki:

Kedvencem, a megszökött házikacsa, aki a vad rokonaival együtt él:
2 nappal a gyönyörű napos tavaszi nap után elkezdett esni a hó és 2 hétig meg is maradt és nagyon hideg lett, főleg a szél miatt.
Egy kis illusztráció, hogy a hidegben a vízimadarak,  ha kajáról van szó nem viccelnek:




Az abszolút nyertesek mégis a sirályok, akik már röptében is elkapják a falatokat:



A fehér kacsa itt is jelen volt





2013. február 1., péntek

Nem vagyok vegetáriánus

Az irodai menzán sokkal több zöldségköret és saláta van, mint otthon. A krumpli másodlagos, rizst nagyon ritkán látok, ellenben naponta felbukkan a párolt zeller, répa, zöldbab, petrezselyem, borsó, káposzta, édesburgonya, spenót és még sorolhatnám, valamint rengeteg saláta. Biztos, hogy sokkal több zöldséget eszek, mint otthon ettem. Amikor viszont beköszöntött a -5 fok, 40 km/ órás széllel, rákattantam a "steak"-ekre, hihetetlenül jól esett. :-)

Bölcsi-sor

A belvárosban sétálva felfedeztem, hogy az egyik utca csupa bölcsöde. Mivel jó holland szokás szerint nagy ablak néz az utcára, függöny nélkül, mindenhová be lehet látni. Lakások vannak átalakítva bölcsödévé, legalább 20 egymás mellett, mindegyikben 10-15 kisgyerek, az egészen pici babától (néhány hónapos) a totyogókig. Elég egyszerűnek néz ki, előszoba, aprócska kabátok, cipőcskék, aztán kb egy 50-70 nm-es terület, ahol kiságyak és a játszóterület is egyben van. Amikor otthon vizsgáltuk egy céges óvoda kialakításának a lehetőségét, először egy 150 oldalas szabályzaton rágtam át magam, ami még azt is szabályozta, hogy egy gyerekre, hány nm-es terület és füves kert jusson. Itt, a látottak alapján szó sincs ilyen szigorról. Az anyukák a babák 3 hónapos korában visszamennek dolgozni, rengeteg bölcsöde kell, nem lehetetlenítik el túlszabályozással.
Magyarországon sem ártana ezt átgondolni...