2012. október 18., csütörtök

Halloween party

"Trick or treat? - Csokit vagy csalunk!"
Ma este munka után/ közben Halloween partyt szerveztek a cégnél a buli felelősök. Nem bízták a véletlenre, egy dobozban jelmezek, horror eszközök vártak mindenkit, lehetett mókázni, volt rágcsálnivaló sör, bor, üdítő. A dekoráció persze pókhálós és vámpíros, rémisztő maszkos volt.
Van az épületben egy olyan helység, ami a feltöltődést szolgálja, csocsó, ping pong asztal, stb, itt rendezték meg a rövid bulit. A nemzetközi csapat körében népszerűbb volt a szocializálódás, mint a hollandok között -besavanyodott csapat.
Borozgatás után még visszamentünk konferenciázni az amerikaiakkal, mert a nyugati parton még akkor ébredeztek. :-)

Nemzetköziség

Kívánom a politikai döntéshozóknak, hogy egyszer ők is kerüljenek szembe mások döntésének egyik következményével és szégyenkezzenek mások miatt és viseljék a következményeit egy olyan döntésnek, amivel nem értenének egyet és semmilyen hatásuk nincs rá.
Közös projectet kaptam egy örménnyel, együttműködve kell eredményeket elérnünk...

2012. október 17., szerda

Kulináris borzalmak

Ahogy az otthoni menzán is, pörkölt után másnap spagetti volt, itt is előfordul ilyesmi. Tényleg, a hollandok nagyon takarékoskodó, újrahasznosító csapat.
Nagyon sok náluk a "krokett", ami valami felismerhetetlen trutyi bepanírozva és kisütve.
Ma a menzán belefutottam egy ilyenbe, pedig a panirozott kroketteket eddig többnyire sikerült elkerülnöm. Nagyon trükkösen tavaszi tekercsnek álcázva, rétestésztába tekerve, chilliszósszal tálalva, kisütve, megtaláltam a tegnapi currys bárányt ledarálva....repült.
A tonhal viszont remek volt. Kárpótlás a tekercses csalódásért. :-)

2012. október 15., hétfő

Amszterdami Magyar Szalon

Havonta egyszer, vasárnap az Amszterdami Magyar Szalon különböző kultúrális eseményeket szervez.  A szervezés önkéntesek által történik, a Hollandiai Magyar Szövetség hírlevele informálja a helyi magyarságot.
A német Goethe Intézetben tegnap Tóth Krisztina író, költő volt a vendég, aki verseiből és prózáiból is olvasott a megjelenteknek, valamint minden kérdésre válaszolt. Korábban nem ismertem a műveit, de nagyon tetszett őszinte, szókimondó stílusa, józan, letisztult gondolkodásmódja.
Idézek egy verset, amit a kisfia kérdései ihlettek:

 "Kérdezős vers

Szerinted Darth Vader tud úszni?
Háton is, ha akarja?
Tud a víz alatt fénykardozni?
 Vagy süllyed, mint a balta?

Szerinted lerágja egy ember
ha éhes, a saját fejét?
Eszik kutyatápot a macska?
A rágó szelektív szemét?

Szerinted hánnyal megy a táltos?
Szülnek a banyák gyereket?
Lehet a föld alatt világos?
De tényleg, szerinted lehet?

Lát minket a tévébemondó?
Van az időnek másik vége?
Ne mond folyton, hogy nem tudod, jó?
Valamit, lécci, tudjál végre. "

Egyébként is rákaptam most a versekre, mert hiányzik a magyar szó, a szép magyar beszéd, ezért különösen jól esett a tegnap délutáni program.

További felfedezések a lakás körül

Már engem sem zavar az eső, ugyanúgy jövök-megyek esőben is, mint a helyiek. Ez a hétvége elég csapadékos, de elkezdtem felfedezni a környéket. A lakástól a következő háztömbben van egy kóser közért és szendvicsező, egy olasz pizzéria, kínai fodrászat és japán alga árus. :-)
A lakásból kilépve a folyosón a belső udvar, vagyis a társasházak által körülhatárolt kis park képe:
A bokrok mögött egy játszótér van. A játszótéren ott hagyják a kis bicikliket, homokozó játékokat. Senkinek nem fordul meg a fejében, hogy már másnap nem lesz ott, pedig ez egy nyílvános park. Sajnos otthon még a zárt udvarról is eltűnnek az ilyen játékok.
Tovább sétálva újabb park:

Esőben gubbasztó gém
Ettől a parktól kb. 100 méterre pedig egy pláza éttermekkel, boltokkal, egy hatalmas szupermarkettel. Nem lesz probléma a bevásárlás.
Szombaton átjött a szomszéd és nagyon kedvesen bemutatkozott, bár a nevét nem értettem pontosan, hollandtól nem várt módon lelkendezett és minden jót kívánt. Persze éjszaka szülinapi buli volt nála (már megismerem a holland "boldog szülinapot" dalt), így már érthető volt miért is barátkozott. Elviseltem a zajongást, annyira nem volt vészes. Ezen és a repülökön kívül elég csendes, nyugodt környék. Ha nyüzsgésre vágyok, akkor némi villamosozás után a belvárosban megkaphatom.

2012. október 12., péntek

Bootcamp

A munkahelyemen hétfőre meghírdettek egy közös kis sportolást a nőknek. A vállalati női tagozat szervezésében, ebédidőben, játszóruhában kimentünk egy közeli parkba és a szomszédos irodaházakban dolgozók legnagyobb örömére "bootcamp"-en vettünk részt.
Ez a sport keveréke egy kicsit az aerobicnak, a régi sorjátékoknak, kicsit akadályversenyes és kicsit olyan, mint egy katonai kiképzés. Van benne futás, ugrálás, sárba vetődés, fekvőtámasz, verseny csapatok között, a lényeg a jó hangulat és a friss levegő.
Annyira megtetszett hétfőn, hogy szerdán is elmentem az amszterdami erdőbe egy másik bootcamp-re is. Az edző ugyanaz volt, a csapat más, de ott is volt néhány kolléga és az edzés holland nyelven ment. Szerencsére nem esett az eső, remek idő volt és több, mint másfél órán át tartott a mulatság. Annyira változatos és lelkesítő, hogy elrepült az idő. Nagyon jó kis sport, biztos megyek még. Persze tegnap alig bírtam feljönni a lépcsőn. :-)

2012. október 8., hétfő

Beköltöztem! :-)

Végre szombaton beköltöztem az amszterdami lakásba. Még a nap is kisütött és azóta is töretlenül süt (mármint napközben)! A költözés nem tartott sokáig, csak a holmimat kellett áthozni az előző lakásból, viszont azóta folyamatos a takarítás, suvickolás, rendezkedés, kipakolás, odébb pakolás, mégse oda, hanem inkább...és ez még így is lesz egy darabig.
Az internet működik! Végre szekrényből válogathatok, nem bőröndben turkálok. A környék továbbra is nagyon jó és a hűtőmben még van túrórudi! :-D