2013. november 22., péntek

Szent Márton napja

Szent Márton napján, november 11.-én a holland gyerekek saját készítésű lampionokkal, lámpásokkal körbejárnak a szomszédoknál, elhozzák a fényt mindenféle jókívánságokkal, énekelve, cserében egy kis csokit remélnek.
Tavaly meglepetésként ért a látogatás, de idén készültem csokival, az ablakba mécseseket tettem, hogy tudják, hogy ide be lehet csöngetni.
Jöttek is a kis szöszke gyerkőcök, az első csoport kb 11 gyerek, 3-10 évesig, énekeltek és nagyon örültek a csokiknak.
Aztán a szomszédaim is jöttek és nagyon lelkesek voltak, hogy "te tartod az ünnepet?" - persze, nem akarok mégegyszer lesújtó pillantásban részesülni 5 éves gyerektől, amikor csoki helyett narancsot nyomok a kezébe, mint tavaly. :-)



A szomszéd gyerekek
Az ünnepet csak Észak-Hollandiában ünneplik, Dél-Hollandiában nem, Hágában már nem szokás.
Nekem nagyon tetszett, kedvesnek tartottam és nagyon cukik voltak a gyerekek. 

A nap híre

Holland híreket angolul olvasok, van egy weboldal, ahonnan az itt élő, hollandul nem beszélő bevándorlók tájékozódhatnak az érdekességekről, pl adó emelés/ csökkentés, munkanélküliség, valamint, hogy a Mikulást (Sinterklaas) kisérő "Fekete Péterek" mennyire rasszisták és emlékeztetnek a rabszolgatartásra és hogyan verekedtek össze az Ajax és a Celtic szurkolók, ha már véletlenül más-más városokba tartva összefutottak az amsterdami pályaudvaron.

A weboldal:

http://www.dutchnews.nl/

A mai nap híre, legalábbis ami nekem a legdöbbenetesebb volt, hogy Rotterdamban megtaláltak egy nőt, aki 10(!) éve halott volt a lakásában.
A szomszédok azt mondták, hogy rendes, csendes szomszéd volt (nem csoda....) és hogy nem éreztek semmi szagot.
A nyugdíját kapta, a rezsi és lakbér automatikusan vonódott a számlájáról, gondolom így még meg is takarított, szóval, senkinek nem tűnt fel, hogy már nem él...Onnan tudják, hogy 10 éve nem élt, hogy a postaládájában 10 évvel ezelőtti újságok is voltak.

Hihetetlen és felfoghatatlan. Azt tapasztalatból tudom, hogy a hollandok nem túl nyitottak és befogadóak az idegenekkel, de hogy egymással sem törődnek ez most teljesen megdöbbentett.

Most kicsit aggódok is, mert Sjoerd nevű szomszédomat legalább 5 hónapja nem láttam és elég csendes, igaz szagot nem érzek és néha az autója más-más pozícióban parkol. Azért résen leszek, nehogy 10 évig ott heverjen szegény....