2013. szeptember 21., szombat

Stedelijk, modern művészetek múzeuma


 Az egyik német kollégám szervezte a mai modern művészetek múzeuma látogatást, ismét nemzetközi csapat jött össze, németek, osztrák, bolgár, lengyel, kanadai, ír, stb.

Nem vagyok oda a modern művészetért, valószínű az én hiányosságom, de nekem egy marék libatoll felragasztva egy keret közepén, vagy egy alaplap rajzán szétrobbant (műgyanta és zselatinos) agyvelő darabok (mű)legyekkel körbevéve nem nyújtanak esztétikai élvezetet, leginkább semmilyet sem. 
Persze a múzeum jól indult, volt egy Monet és néhány Van Gogh, Chagall és Kandinsky még ok, de a mindenféle csíkok, pacák, vagy egy sima fehér felület....hm.
A bútordizájn rész érdekes élmény, az esztétika csúcsa viszont a tengerimalacos terem volt. Tengerimalac mindenféle pozícióban, mindenféle tárggyal. Az osztrák kolléganőmmel már annyira röhögtünk, hogy a teremőr is rosszallóan nézett.
Végül 2 órás műkedvelés után elmentünk sütit enni és kávézni....:-)

 Akit érdekel, bővebben itt tájékozódhat:

http://www.stedelijk.nl/en

Hasznos tudnivaló, hogy létezik egy úgy nevezett "múzeumkártya", ami 54,9 EUR-ba kerül egy évre és egész Hollandia területén ingyen látogathatók az állami múzeumok és még sok egyéb is, vagy legalábbis kedvezmény jár és nem kell a hosszú sorokat sem kivárni. Gyakorlatilag 3-4 múzeum látogatásával megtérül az ára, tehát elszánt múzeumlátogatóknak mindenképpen megéri és az sem tragédia, ha egy kevésbé kedvünkre való kiaállításba botlunk.
 1 év hosszú idő, a szürke, felhős, 9 hónapig tartó esős évszak idején nincs is jobb időtöltés hétvégente, mint barátokkal múzeumokat látogatni. Nekünk is kezd állandósulni a nemzetközi csapat.
Részletek a múzeum kártyáról: 
http://www.amsterdam.info/museums/museumkaart/ 







Csodaszarvas

Tengerimalac cipőfűzővel


Tengerimalac nyakkendőben



Színes csíkok....:-)

2013. szeptember 1., vasárnap

Zaanseschans múzeum

A tegnapi csavargás egy Amszterdamhoz közeli, régi (400 éve) ipari településre vezetett, ahol egykor 1000 szélmalomban őrölték a fűszert, természetes festékanyagot trópusi fákból és még sok minden mást, sajtolták az olajat, akár mogyoróból is. 
Ma már csak 5 malom létezik, látogatható, érdekes bemutató a régi holland mesterségekről, mint sajt és fapapucskészítés, hagyományos eszközökkel (persze az elmaradhatatlan ajándékboltokkal együtt) nagyon tetszett és még egy birkát is sikerült alaposan megvakargatni. (http://www.zaanseschans.nl/)
Az egyik malomban magyar nyelvű tájékoztató is elérhető. :-)


Fapapucsok mindenféle dizájnban:



Fapapucs forgácsoló üzem, vagy ilyesmi:



 Sajtkészítés:


A fűszermalom örlőköve éppen fahéjat őrölt, csodás illatok voltak bent:




Az egykori történelmi utca, az első kis Albert Heijn szatócsbolttal, ami a mai nagy szupermarketlánc elődje volt:





 A hátát vakartató bárány, teljesen nekifeküdt a kerítésnek, hogy hozzáférjek a kis piszkos bundájához:





Látkép a településről:


 Szélmalom működés közben: